Economie

Staat krimpt belang in ABN Amro verder in

15-10-2024 09:46

Een ABN Amro filiaal in Amsterdam. Foto: Bloomberg.

Minister van Financiën Eelco Heinen wil het staatsbelang in ABN Amro verkleinen van 40,5 procent naar circa 30 procent. Dit doet hij door opnieuw certificaten van aandelen in de bank te verkopen via de beurs. De verkoop start per direct en gebeurt dagelijks in kleine hoeveelheden.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – ABN Amro werd tijdens de kredietcrisis in 2008 genationaliseerd om een faillissement te voorkomen. In 2015 keerde de bank terug naar de beurs, maar de Nederlandse staat behield een deel van de aandelen. Het was altijd al de bedoeling om dit belang geleidelijk af te bouwen.

NLFI, de stichting die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, adviseert nu om de staatsdeelneming verder terug te brengen. Minister Heinen volgt dit advies op.

Via Barclays

De verkoop gebeurt via een handelsplan waarbij Barclays Bank Ireland PLC de aandelen gefaseerd verkoopt. Barclays heeft daarbij de ruimte om te bepalen wanneer de aandelen worden verkocht, maar moet zich wel houden aan bepaalde voorwaarden, zoals een minimumprijs.

NLFI kan het verkoopproces aanpassen, pauzeren of stopzetten. Ook kan NLFI een andere bank aanwijzen voor de uitvoering van het handelsplan.

De verkoop van de aandelen via het handelsplan heeft geen invloed op de rechten van andere aandeelhouders. NLFI sluit niet uit dat er ook op andere manieren aandelen worden verkocht, bijvoorbeeld via versnelde plaatsingen of gerichte terugkoop.

Bron: Bloomberg