Binnenland

Sterke groei laadpalen ondanks recente verwijderingen langs snelwegen

15-10-2024 11:18

Foto: Windkracht5.

Recente berichten over het verdwijnen van laadpalen langs snelwegen geven een vertekend beeld, stelt energie-expert Naïma Kassem van Windkracht5. Hoewel er inderdaad laadpalen zijn verwijderd, is het totale aantal snellaadstations in Nederland het afgelopen jaar juist sterk gegroeid.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – In de afgelopen week verschenen berichten over het verdwijnen van laadpalen langs snelwegen. Deze berichten waren gebaseerd op het feit dat enkele tientallen laadpalen zijn verwijderd vanwege ontbrekende vergunningen. “Het gaat om slechts twintig laadpalen die het afgelopen jaar zijn verdwenen”, aldus Kassem. “Tegelijkertijd zijn er meer dan duizend nieuwe snellaadstations bij gekomen.”

“Deze nuance ontbrak in veel van de berichtgeving, wat leidt tot onnodige verwarring bij consumenten. Juist nu is het belangrijk dat consumenten vertrouwen hebben in de beschikbaarheid van laadpunten”,  benadrukt Kassem. “Deze verwarring komt op een slecht moment, omdat we voor een grote uitdaging staan om het laadnetwerk uit te breiden en ons elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst.”

Druk fossiele brandstofaanbieders

Kassem wijst ook op de druk die sommige fossiele brandstofaanbieders uitoefenen om laadstations te verplichten ook fossiele brandstoffen aan te bieden. “Dit belemmert nieuwe spelers en beperkt de concurrentie”, stelt zij. “Dergelijke maatregelen vertragen de energietransitie en schaden het consumentenvertrouwen.”

Kassem pleit voor heldere en eerlijke communicatie om de energietransitie te bevorderen. “Elk uur dat besteed wordt aan het verwijderen of juridisch bevechten van laadpalen, kan niet worden ingezet voor de broodnodige opschaling van onze infrastructuur”, besluit ze.