Economie

Verkiezingen beïnvloeden verkoop elektrische auto’s in VS

15-10-2024 12:51

Foto: Bloomberg.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloeden de verkoop van elektrische voertuigen (EV’s). Autodealers en fabrikanten proberen kiezers te overtuigen van de voordelen van EV’s, maar ze lopen tegen politieke obstakels aan. Republikeinse kiezers, een belangrijke groep voor autoverkopen, blijken veel minder geneigd om een elektrische auto aan te schaffen dan Democraten.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – Een nieuwe campagne, gesteund door zowel de auto-industrie als voorstanders van EV’s, richt zich op het promoten van elektrische voertuigen door ze te presenteren als een bron van Amerikaanse banen, in de hoop de negatieve houding in conservatieve staten te doorbreken.

Volgens Mike Murphy, een bekende Republikeinse strateeg, hebben EV’s een “Republikeins probleem”. Hij stelt dat het cruciaal is dat meer Republikeinen elektrische voertuigen aanschaffen om de doelstellingen van de Biden-regering te halen. Deze heeft zich ten doel gesteld dat tegen 2030 de helft van de verkochte auto’s elektrisch is, terwijl het aandeel EV’s in 2023 slechts 8 procent was.

Ondanks inspanningen blijft de weerstand groot in Republikeinse bolwerken zoals Mississippi en Arkansas, waar minder dan 3% van de nieuwe autoverkopen elektrische voertuigen betreft. Dit staat in schril contrast met Democratische staten zoals Californië, waar EV’s goed zijn voor 27 procent van de nieuwe auto’s.

Afschaffen subsidies

De onzekere uitkomst van de verkiezingen draagt ook bij aan de aarzeling bij kopers. Een eventuele Republikeinse overwinning kan leiden tot het afschaffen van subsidies voor elektrische auto’s, zoals de federale belastingkorting van 7500 dollar (6900 euro). Veel autodealers proberen nu politiek neutraal te blijven in hun verkooppraatjes om klanten niet af te schrikken. Sommigen zien zelfs dat klanten EV’s afwijzen om principiële politieke redenen.

Elon Musk, ooit gezien als een belangrijke voorvechter van EV’s, lijkt weinig invloed te hebben op de Republikeinse scepsis, ondanks zijn publieke steun aan Donald Trump.

Bron: Bloomberg