Buitenland

Olieprijzen dalen scherp na niet-aanvalsbericht Israël

15-10-2024 13:13

Foto: Anthony Prieto/Bloomberg.

De olieprijzen zijn scherp gedaald na een bericht dat Israël mogelijk afziet van aanvallen op Iraanse olie-infrastructuur. Dit vermindert de angst voor grote verstoringen in de olieaanvoer. Beleggers richten zich nu weer op de verwachting van het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat er begin volgend jaar een aanzienlijk overschot aan olie zal zijn.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – De prijs van West Texas Intermediate (WTI) daalde met 5 procent tot bijna 70 dollar per vat, terwijl Brent-olie onder de 74 dollar zakte.

Israël overweegt waarschuwingen

Israël heeft aangegeven dat het de waarschuwingen van de VS tegen het aanvallen van Iraanse energielocaties in overweging neemt, maar dat het uiteindelijk zelf zal beslissen hoe te handelen. Dit volgt op een bericht in de Washington Post dat premier Benjamin Netanyahu aan de regering-Biden heeft laten weten dat hij bereid is militaire doelen in Iran aan te vallen in plaats van olie- of nucleaire installaties.

Overschot verwacht

Hoewel de spanningen in de regio een risico vormen voor de energie-infrastructuur, voorspelt het IEA een overschot aan olie in het begin van 2025. De organisatie heeft haar prognoses voor de groei van de vraag naar olie licht verlaagd en stelt dat de reservecapaciteit binnen OPEC+ bijna recordhoogte heeft bereikt.

De olieprijzen zijn de afgelopen weken sterk geschommeld door het escalerende conflict in het Midden-Oosten, waar ongeveer een derde van de wereldwijde olieproductie plaatsvindt. Israël heeft gedreigd met zware vergeldingsmaatregelen na een Iraanse raketaanval op 1 oktober. Deze dreiging overschaduwde de zorgen over de vertragende economische groei in belangrijke markten, waaronder China.

Bron: Bloomberg