Binnenland

Faber onder vuur: coalitiepartijen ontkennen gesprekken over noodrecht

15-10-2024 15:21

Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV). Foto @Martijn Beekman/Rijksoverheid

De coalitiepartijen VVD, NSC en BBB spreken asielminister Marjolein Faber (PVV) tegen over de voortgang van het staatsnoodrecht om strengere asielmaatregelen in te voeren. Minister Faber stelde dat de “dragende motivering” voor het noodrecht gereed is en dat er gesprekken plaatsvinden waar de fractievoorzitters bij betrokken zijn. Coalitiepartners VVD, NSC en BBB geven echter aan van niets te weten.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – VVD-leider Dilan Yeşilgöz reageert fel op de uitspraken van Faber. “Ik heb niets gezien”, zegt zij, en voegt toe dat de VVD inmiddels al twee maanden wacht op degelijke wetgeving. “Het zou wel fijn zijn als het er nu eens komt. Ik weet niet waar het over gaat, maar ik verwacht gewoon een degelijke wet die door de Kamers kan en waarmee we echt grip op de situatie krijgen,” aldus Yeşilgöz. Ze geeft daarbij aan niet te verwachten dat er daadwerkelijk onderhandelingen over de wet plaatsvinden.

Ook Caroline van der Plas, leider van BBB, heeft niets ontvangen en wacht naar eigen zeggen af. Ze laat via WhatsApp weten dat de motivering mogelijk nog dezelfde dag wordt toegestuurd, maar tot op heden heeft zij niets gezien. De NSC sluit zich bij die kritiek aan en geeft aan geen dragende motivering te hebben gezien, noch op de hoogte te zijn van onderhandelingen.

Grote verdeeldheid

Het gebruik van het staatsnoodrecht, dat de huidige wetten buiten werking kan stellen om zo strenger asielbeleid te voeren, zorgt voor grote verdeeldheid binnen de coalitie. Terwijl de PVV sterk voorstander is van een noodwet, betwijfelt de NSC of zo’n extreme maatregel gerechtvaardigd is. De coalitiepartijen staan lijnrecht tegenover elkaar, en het is onzeker of er een oplossing komt. Volgende week moet het voorstel voor de noodwet in de ministerraad besproken worden.

Bron: ANP