Binnenland

Mestcrisis dwingt BBB tot moeilijke keuze: geen uitzonderingen voor kippenboeren

15-10-2024 16:48

Caroline van der Plas, BBB
Caroline van der Plas, BBB. Peter Dejong/AP.

De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft dinsdag tegen een voorstel gestemd om kippen- en varkensboeren vrij te stellen van strengere mestregels. Het voorstel, dat was ingediend door het CDA en de SGP, kreeg onvoldoende steun in de Tweede Kamer.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – De partijen wilden de boeren tegemoetkomen omdat zij stellen nauwelijks bij te dragen aan de mestproblematiek. Desondanks koos BBB-leider Caroline van der Plas ervoor om tegen het voorstel te stemmen, ondanks begrip voor de zorgen van de sector.

Volgens Van der Plas is de risico te groot dat Brussel bij goedkeuring van het voorstel een generieke korting op het aantal dieren zal opleggen. “Gedwongen krimp dus,” verklaarde zij. “Dat wil ik niet op mijn geweten hebben.” Ze benadrukt dat ze zal toezien op het zo snel mogelijk terugdraaien van de afromingspercentages voor varkens en kippen.

Mestcrisis voorkomen

Minister Femke Wiersma van Landbouw, zelf afkomstig van de BBB, heeft de maatregel voorgesteld om een mestcrisis te voorkomen door boeren te dwingen dierenrechten in te leveren bij de handel in vee. Het gaat om een afroming van 30 procent voor runderen, 25 procent voor varkens en 15 procent voor pluimvee.

Het voorstel kreeg echter ook zonder de steun van de BBB onvoldoende stemmen. Alleen SGP, CDA, JA21 en Forum voor Democratie schaarden zich achter het plan. De maatregel blijft daardoor voorlopig van kracht, tot groot ongenoegen van de pluimvee- en varkensboeren. Zij vrezen voor hun bedrijfsvoering en wijzen erop dat zij nauwelijks verantwoordelijk zijn voor het mestoverschot.

Bron: ANP