Buitenland

Libanese media: ‘CIA is in Libanon om militaire banden met Hezbollah te onderzoeken’

15-10-2024 17:55

Mensen staan ​​naast verwoeste auto's na een Israëlische luchtaanval in Beiroet, Libanon, op 11 oktober 2024. Foto @Carl Court/Getty Images

Sinds het begin van de grondoperatie in Libanon hebben westerse actoren, onder leiding van de VS, intensieve dagelijkse communicatie opgezet met de Libanese strijdkrachten en veiligheidstroepen. De samenwerking met het Libanese leger richt zich naar verluidt op het verzamelen van informatie en het maken van inschattingen over de terreurorganisatie Hezbollah.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – Dat hebben drie hoge functionarissen van de Libanese veiligheidsdiensten en andere bronnen in Libanon verklaard, meldt de Libanese krant Al-Akhbar.

De betreffende landen zouden vooral geïnteresseerd zijn in beoordelingen en gegevens van de officiële agentschappen in Libanon over de toestand van het leiderschap van Hezbollah na de vermeende moord op de secretaris-generaal van de organisatie, Hassan Nasrallah. Ook proberen ze details te verzamelen over veranderingen in de leiderschapsstructuur en de militaire organisatie van Hezbollah.

Eén van deze bronnen laat weten het opvallend te noemen, dat de Amerikaanse zijde meer interesse toont dan de anderen in de vraag of Hezbollah “nog steeds communiceert met de militaire, veiligheids- en operationele krachten in Libanon, en wat de vorm en inhoud van deze communicatie is.”

CIA-team arriveert in Beiroet en neemt deel aan operatie

Een bron meldt dat “een Amerikaans veiligheidsteam, bestaande uit 15 CIA-officieren, afgelopen donderdag op de luchthaven van Beiroet is gearriveerd. Het team verliet de luchthaven in een konvooi van ongekentekende gepantserde voertuigen en vertrok naar de Amerikaanse ambassade.”

De bron voegt eraan toe dat het team zich “aansloot bij een operationele eenheid binnen een afdeling van de ambassade in Beiroet, om te helpen bij het beheer van een daar gevestigde CIA-station.”

Een hooggeplaatste functionaris geeft daarnaast aan dat de Hezbollah-leiding enkele dagen geleden Hajj Wafiq Safa, hoofd van het coördinatiecomité met het Libanese leger en de veiligheidsdiensten, had verzocht om contact op te nemen met bepaalde elementen binnen deze diensten over kwesties rondom de lopende oorlog.

“Het contact met Safa vond plaats ondanks de wetenschap dat zelfs een telefoongesprek een veiligheidsrisico voor hem zou vormen,” aldus de functionaris. Deze zorgen werden bevestigd toen de Israëlische Defensiemacht (IDF) een aanval uitvoerde in Beiroet en er berichten uitlekten dat Safa het doelwit was – “hoewel Hezbollah later beweerde dat de informatie onjuist was.”

Bron: i24News