Binnenland

Dronten ‘verplaatst’ 200 asielzoekers naar Kampen op papier

17-10-2024 11:22

Asielzoekers in Ter Apel. Foto @COA

Ongeveer tweehonderd asielzoekers die momenteel in Dronten worden opgevangen, worden op papier overgeplaatst naar de buurgemeente Kampen, hoewel ze in werkelijkheid in Dronten blijven. Deze stap is bedoeld om ervoor te zorgen dat Kampen voldoet aan het aantal asielzoekers dat volgens de spreidingswet moet worden gehuisvest.

 

Redactie, TPO, 17 oktober 2024 – Dronten zelf herbergt zo’n 1300 asielzoekers, met ongeveer duizend mensen op het terrein van Walibi Holland. Daarnaast biedt een asielzoekerscentrum bij de brug naar Kampen circa driehonderd tijdelijke plekken. Hierdoor ligt het aantal asielzoekers in Dronten ver boven de vereiste 246 die de gemeente volgens de spreidingswet moet opvangen.

“Dit stelt ons in staat om tweehonderd tijdelijke plekken tot 1 februari 2026 aan Kampen beschikbaar te stellen, omdat die haar opgave nog niet volledig heeft gehaald,” legt de gemeente Dronten uit.

Kampen hoeft volgens Dronten niets terug te doen voor deze opvang. “Er is geen sprake van een uitruil. We helpen Kampen door deze plekken beschikbaar te stellen, zonder dat we iets van hen terug hoeven te krijgen,” aldus een woordvoerster.

Samenwerking tussen Dronten en Kampen voor asielopvang

De locatie van het asielzoekerscentrum ligt aan de rand van de gemeente, waar veel inwoners hun boodschappen doen. Dronten werkt al nauw samen met Kampen.

Volgens de gemeente heeft het ministerie van Asiel en Migratie de ‘verhuizing’ goedgekeurd, evenals de andere gemeenten in Flevoland. De spreidingswet stelt gemeenten binnen een provincie in staat om onderling afspraken te maken over de opvang van vluchtelingen.

Hierdoor kan de ene gemeente meer Oekraïners opvangen, terwijl een andere gemeente zich richt op de huisvesting van jonge asielzoekers.

Het is opmerkelijk dat Kampen in Overijssel ligt, terwijl Dronten in Flevoland is gelegen.

Bron: ANP