Binnenland

Nederland overweegt terugkeerhub in Oeganda voor asielzoekers

17-10-2024 12:57

Oeganda
Straatbeeld Oeganda. Foto@Ronald Kabuubi/AP

Nederland denkt serieus na over het opzetten van een terugkeerhub in Oeganda voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Meerdere EU-lidstaten zouden plannen hebben om asielzoekers buiten de Europese Unie op te vangen, terwijl ze wachten op hun uitzetting.

 

Redactie, TPO, 17 oktober 2024 – “Maar dit idee vergt nog veel uitwerking en zal niet van de ene op de andere dag geregeld zijn”, aldus premier Dick Schoof donderdag voorafgaand aan de EU-top met regeringsleiders. Hij zegt dat het idee voor zo’n hub geen “wild plan” is van zijn kabinet, maar serieus wordt overwogen.

“Er zitten uiteraard veel haken en ogen aan waar we goed naar moeten kijken,” stelt hij vastberaden. De premier vindt dat dergelijke ideeën altijd openlijk besproken moeten kunnen worden, zonder dat ze eerst volledig uitgewerkt zijn. Het Oeganda-hubplan past volgens hem binnen de bredere Europese discussie over het opzetten van regionale opvangcentra buiten de EU.

Soortgelijk Italiaans project in Albanië

Hoewel Schoof nog geen reacties van andere lidstaten heeft ontvangen, is hij benieuwd naar de Italiaanse ervaringen met een soortgelijk project in Albanië. Deze week is daar een opvanghub geopend, waar asielzoekers hun procedure afwachten nadat ze van de Middellandse Zee zijn gehaald.

Het heeft 3,5 jaar geduurd voordat de eerste asielzoekers in Albanië werden opgevangen voor Italië.

Het idee van een Oegandese hub biedt volgens de premier een innovatieve oplossing die goed aansluit bij de bredere Europese aanpak om uitgeprocedeerde asielzoekers naar de regio terug te sturen. Vanuit dergelijke hubs kunnen deze mensen makkelijker naar hun land van herkomst worden uitgezet.

Dit soort innovatieve oplossingen zijn tegenwoordig veelbesproken binnen de EU. Zeker gezien veel landen zoeken naar nieuwe manieren om de migratiestromen te beheersen.

Zoektocht naar maatregelen

EU-lidstaten staan onder toenemende druk om nieuwe, onorthodoxe maatregelen te vinden die de instroom van asielzoekers moeten beperken. Terugkeerhubs zoals in Oeganda zouden daarbij een belangrijke rol kunnen spelen. Schoof geeft aan dat er bij zijn collega’s interesse bestaat in dergelijke ideeën, die zouden helpen bij een efficiëntere terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Hoewel de migratieproblematiek hoog op de agenda staat tijdens de EU-top, verwacht Schoof donderdag nog geen concrete afspraken over migratiebeperking. De focus ligt vooral op het maken van vorderingen bij de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers.

“We hopen dat we op dat vlak stappen kunnen zetten,” aldus de premier.

 

Bron: ANP