Binnenland

Schouten grijpt in tijdens chaotisch debat over LVV in Rotterdam

17-10-2024 14:33

Burgemeester Carola Schouten van Rotterdam. Foto: gemeente Rotterdam/Casper Rila.

De eerste raadsvergadering in Rotterdam onder leiding van burgemeester Carola Schouten is dinsdagavond ontsierd door chaotische taferelen. Aanleiding was een verhit debat over de beëindiging van de LVV-regeling, beter bekend als de ‘bed-bad-broodregeling’, voor ongedocumenteerden.

 

Redactie, TPO, 17 oktober 2024 – De coalitiepartijen (Leefbaar Rotterdam, DENK, VVD en D66) wilden een debat over het onderwerp voorkomen, maar stuitten op fel verzet van de oppositie. CDA-raadslid René Segers-Hoogendoorn diende een interpellatiedebat aan, omdat hij zich onvoldoende geïnformeerd voelde over het besluit om per 1 november te stoppen met de intake van nieuwe ongedocumenteerden.

De oppositie vreest dat de meest kwetsbare mensen op straat komen te staan als Rotterdam op 1 januari stopt met de LVV-regeling. Volgens hen is het besluit bovendien in strijd met Europees recht. Hoewel er in de raad geen meerderheid is om de regeling voort te zetten, staat er nog wel een commissiedebat over het onderwerp gepland.

Scheldpartij

De vergadering ontaardde in een scheldpartij, waarbij raadsleden elkaar persoonlijk aanvielen en verwijten maakten. Burgemeester Schouten moest herhaaldelijk ingrijpen en ontnam enkele raadsleden zelfs het woord. De vergadering werd meerdere keren geschorst om de gemoederen te bedaren.

Bron: ANP