Binnenland

Gezondheidscrisis dreigt voor jonge generatie door slechte eetgewoonten

17-10-2024 15:05

Foto: Engin Akyurt, via Unsplash.

De eetgewoonten van kinderen verslechteren na hun vierde levensjaar, zo constateert het Voedingscentrum deze week. Jongeren consumeren te veel ongezonde snacks en suikerhoudende dranken, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

 

Redactie, TPO, 17 oktober 2024 – Millie van der Heijden van het Nederlands Genootschap van Vitalogen (NGvV) benadrukt de belangrijke rol van ouders in deze. Door thuis gezond te eten en te koken, geven zij het goede voorbeeld en leggen zij de basis voor een gezonde levensstijl. Gezamenlijk eten bevordert gezonde keuzes en versterkt de familieband.

Voedseleducatie

“Naast de invloed van ouders is voedseleducatie op scholen essentieel. Kinderen moeten leren wat gezonde voeding is om goede gewoonten te ontwikkelen. Zonder deze kennis blijven ze ook later ongezonde keuzes maken,” aldus de expert.

De voedingsindustrie en supermarkten spelen ook een rol in dit probleem. De overvloed aan fastfood en ongezonde snacks draagt bij aan een ongezonde leefomgeving. Van der Heijden pleit voor meer verantwoordelijkheid vanuit de voedingsindustrie en supermarkten.

Gezonde opties beter zichtbaar

Om een gezondere omgeving te creëren, moeten gezonde opties beter zichtbaar en betaalbaar worden. Supermarkten kunnen gezonde producten promoten en scholen kunnen water en gezonde snacks aanbieden. Ouders kunnen thuis minder ongezonde snacks kopen en fruit prominent neerleggen.

Van der Heijden waarschuwt voor een dreigende gezondheidscrisis als er niet wordt ingegrepen. Ouders, scholen, supermarkten en de overheid moeten samenwerken om deze ongezonde eetgewoonten aan te pakken en een gezondere toekomst voor kinderen te garanderen.