Economie

ECB verlaagt rente opnieuw om economie te stimuleren

17-10-2024 15:36

Foto: AP.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de derde keer dit jaar de rente verlaagd. Deze stap komt als reactie op de dalende inflatie en de haperende economische groei in de eurozone.

 

Redactie, TPO, 17 oktober 2024 – De belangrijkste depositorente is met 0,25 procentpunt verlaagd naar 3,25 procent, zoals verwacht door economen. De ECB verwacht dat de inflatie “in de loop van volgend jaar” onder controle zal zijn. Eerder voorspelde de bank dat dit pas in de tweede helft van 2025 zou gebeuren.

Lenen goedkoper

De ECB verlaagt de rente om de economie te stimuleren. Door lagere rentes wordt lenen goedkoper, wat investeringen en consumptie aanmoedigt. Dit is nodig omdat de economische groei in de eurozone tegenvalt. Er zijn risico’s: de oorlog in het Midden-Oosten en mogelijke handelsspanningen met de VS kunnen de economie schaden. Ook houdt de ECB de renteontwikkelingen in de VS nauwlettend in de gaten.

Economen verwachten dat de ECB de rente de komende maanden verder zal verlagen. De verwachting is dat de depositorente eind 2025 rond de 2 procent zal liggen.

De financiële markten reageren rustig op de renteverlaging.

Bron: Bloomberg