Binnenland

Nederland bestelt voor 271 miljoen aan munitie en pantserhouwitsers voor Oekraïne

17-10-2024 16:43

Minister Brekelmans in Oekraïne. Foto @ministerie van Defensie

Nederland en Denemarken hebben een nieuwe bestelling geplaatst voor artilleriegranaten voor Oekraïne, in samenwerking met de Tsjechische defensie-industrie. Nederland investeert in totaal 271 miljoen euro in de aankoop van 155mm-granaten, die in 2025 aan Oekraïne geleverd zullen worden.

 

Redactie, TPO, 17 oktober 2024 – Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) kondigde dit donderdag aan tijdens een bijeenkomst van NAVO-defensieministers in Brussel.

Deze munitie is van cruciaal belang voor de Oekraïense strijdkrachten, die een groot tekort hebben aan artilleriemunitie. De bestelling ondersteunt ook de opschaling van de Tsjechische defensie-industrie en draagt bij aan de versterking van de Europese militaire capaciteit, aldus het ministerie van Defensie.

Het hoge verbruik van munitie aan het front onderstreept de noodzaak om de bevoorrading ook op lange termijn veilig te stellen. Door de samenwerking met Denemarken en Tsjechië kunnen de Oekraïense troepen beter worden uitgerust om zich te verdedigen tegen de voortdurende Russische aanvallen.

Zes extra zelf-voortgedreven DITA-houwitsers

Naast de munitie heeft Nederland ook zes zelf-voortgedreven DITA-houwitsers besteld bij Tsjechië. Deze kunnen het standaard NAVO-kaliber van 155mm afvuren. Eerder dit jaar leverde Nederland al negen van deze houwitsers aan Oekraïne, die inmiddels worden ingezet aan het front.

Minister Brekelmans: “Oekraïne heeft een enorme behoefte aan wapens en munitie. Rusland brengt gigantische aantallen personeel op het slagveld. We moeten Oekraïne onverminderd helpen zich te verdedigen. Samen met Tsjechië en Denemarken werken we er daarom hard aan om pantserhouwitsers en munitie te leveren in het komende jaar. Eerder dit jaar meldden wij dat we voor 250 miljoen euro aan artilleriemunitie inkochten, als onderdeel van het Tsjechische munitie-initiatief voor Oekraïne. Deze granaten zijn de afgelopen maanden al voor het grootste gedeelte geleverd aan Oekraïne en worden ingezet aan het front.”

152mm-granaten voor oudere Sovjet-artillerie

Daarnaast werkt Nederland ook aan de aanschaf van 152mm-granaten voor oudere Sovjet-artillerie, die Oekraïne nog steeds in gebruik heeft. Dit initiatief maakt deel uit van een eerder aangekondigd plan om Oekraïne van de benodigde munitie te voorzien.

“Alle lopende initiatieven moeten we onverminderd voortzetten. Het is in ieders belang dat Oekraïne verdedigingslinies weet vast te houden en de Russische agressie niet verder oprukt”, aldus Brekelmans.

Bron: ministerie van Defensie