Redactie, TPO, 18 oktober 2024 – Eerder, in maart 2023, werden de eerste zes boeken al ingediend, waarmee nu het volledige vernieuwde wetboek klaar is voor parlementaire behandeling.
In het Wetboek van Strafvordering staan de regels voor de opsporing, vervolging en berechting van strafbare feiten, en voor de tenuitvoerlegging van opgelegde straffen. Het vernieuwde Wetboek is bedoeld om de regels voor politie, Openbaar Ministerie (OM), rechters en advocaten aan te passen aan moderne criminaliteit, zoals cybercrime en ondermijning.
Het nieuwe wetboek maakt de wetgeving niet alleen overzichtelijker en toegankelijker, maar ook toekomstbestendig. Belangrijke uitspraken van de hoogste rechter zijn verwerkt, en er is meer duidelijkheid voor verdachten en slachtoffers, terwijl opsporingsbevoegdheden en digitalisering zijn geactualiseerd.
Het vernieuwde wetboek is het resultaat van tien jaar samenwerking tussen verschillende organisaties binnen de strafrechtketen. Hierbij waren onder andere de politie, het OM, de Rechtspraak en diverse opsporingsdiensten betrokken.
Ook organisaties zoals het Centraal Justitieel Incassobureau (CJI), Reclassering en Slachtofferhulp Nederland hebben input geleverd.
Bovendien werden de afgelopen jaren verschillende onderdelen van het wetboek in pilots getest.
Na de goedkeuring van het wetboek door de Tweede Kamer krijgen de betrokken organisaties drie jaar de tijd om zich voor te bereiden op de implementatie. Dit betekent onder meer dat trainingen worden georganiseerd en systemen worden aangepast om de nieuwe wetgeving soepel in te voeren.
De voorbereidingstijd is essentieel voor een succesvolle overgang naar de nieuwe regels.
De verwachting is dat het volledige nieuwe Wetboek van Strafvordering op 1 april 2029 in werking treedt. Tegen die tijd moeten alle partijen klaar zijn om de vernieuwde wetgeving in de praktijk toe te passen.
Bron: ministerie van Justitie en Veiligheid