Binnenland

Invloed van buitenlandse staten op Nederlanders met een migratieachtergrond

18-10-2024 12:29

CC Vrij

Buitenlandse landen proberen steeds vaker invloed uit te oefenen op Nederlanders met een migratieachtergrond  door bijvoorbeeld spionage, intimidatie, ontvoering of zelfs moord. Dergelijke statelijke inmenging vormt een ernstige bedreiging voor de persoonlijke vrijheden van de betrokkenen en ondermijnt bovendien de democratische rechtsorde in Nederland. Om dit fenomeen beter te herkennen en begrijpen hebben de AIVD en NCTV en fenomeenanalyse gemaakt.

 

Redactie, TPO, 18 oktober 2024 – Deze bevindingen zijn vastgelegd in de recent gepubliceerde  fenomeenanalyse ‘Over de grens’, die is opgesteld door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De fenomeenanalyse belicht de verschillende manieren waarop buitenlandse overheden en inlichtingendiensten zich bemoeien met de levens van Nederlanders met een migratieachtergrond. Deze inmenging is vaak gericht op het dienen van eigen belangen of het vergroten van invloed.

Dit kan variëren van het opleggen van reisbeperkingen tot ernstigere vormen van intimidatie, mishandeling, ontvoering en in extreme gevallen zelfs moord.

Ondermijnende beïnvloeding en spionageactiviteiten

Naast repressieve activiteiten omvat de inmenging ook ondermijnende beïnvloeding, waarbij buitenlandse overheden proberen politieke besluiten of de publieke opinie in Nederland te beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is het mobiliseren van groepen binnen een gemeenschap om de belangen van het herkomstland te dienen.

Door deze strategieën proberen buitenlandse staten hun reputatie te verbeteren en kritiek te onderdrukken, terwijl ze tegelijkertijd hun invloed in andere landen willen uitbreiden.

Een andere zorgwekkende vorm van inmenging is het heimelijk verzamelen van gegevens over individuen en organisaties. Buitenlandse overheden gebruiken deze informatie om druk uit te oefenen op (oud-)landgenoten of om spionageactiviteiten uit te voeren. Dit soort activiteiten heeft niet alleen gevolgen voor de betrokken individuen, maar kan ook bredere gevolgen hebben voor de sociale cohesie en veiligheid binnen diasporagemeenschappen.

Gevolgen voor sociale cohesie en nationale veiligheid

De impact van statelijke inmenging is ingrijpend en kan leiden tot sociale spanningen en polarisatie. Dit creëert een gevoel van onveiligheid en zelfcensuur onder de betrokkenen, en ondermijnt uiteindelijk de rechtsgang in Nederland. De democratische rechtsorde staat hierdoor onder druk, wat een reëel gevaar vormt voor de nationale veiligheid.

De Nederlandse overheid keurt deze buitenlandse inmenging ten zeerste af en neemt maatregelen om het tegen te gaan. Via diplomatieke kanalen worden gesprekken gevoerd met landen die zich ongewenst bemoeien met de Nederlandse samenleving.

Daarnaast is er een communicatietoolkit ontwikkeld voor medewerkers van gemeenten en andere organisaties die in contact staan met diasporagemeenschappen. Dit helpt hen om ongewenste buitenlandse inmenging te herkennen en de betrokkenen weerbaarder te maken.

Bron: ministerie van Justitie en Veiligheid