Buitenland

Duitse Bondsdag stemt in met strengere veiligheidswetten

18-10-2024 14:04

Olaf Scholz. Foto @Oliver Bunic/Bloomberg

De Duitse Bondsdag stemt in met een nieuw pakket aan veiligheidswetten, voorgesteld door de regering van Olaf Scholz. Dit pakket is geïntroduceerd naar aanleiding van de dodelijke terreuraanslag in Solingen, twee maanden geleden. Onder de nieuwe regels is het nu onder andere verboden om messen te dragen bij publieke evenementen. Ook worden de regels voor uitgeprocedeerde asielzoekers verder aangescherpt.

 

Redactie, TPO, 18 oktober 2024 – Hoewel de regeringspartijen een meerderheid in het parlement hebben, was de goedkeuring van het pakket niet vanzelfsprekend. Binnen de sociaaldemocratische SPD en de Groenen was er kritiek op de maatregelen, die volgens hen te streng zijn voor migranten.

Aan de andere kant vonden de CDU en de liberale regeringspartij FDP juist dat de maatregelen niet ver genoeg gingen. De stemming werd voorafgegaan door een intens debat.

Strengere regels voor asiel

De nieuwe wetgeving bepaalt onder meer dat asielzoekers geen recht hebben op een uitkering in Duitsland als ze, volgens de Dublin-akkoorden, al in een ander land asiel hadden moeten aanvragen. Dit moet asielzoekers ontmoedigen om in Duitsland te blijven.

Bovendien krijgen de veiligheidsdiensten uitgebreidere bevoegdheden, zoals de mogelijkheid om gezichtsherkenning te gebruiken en internetgegevens op te vragen.

De aanscherping van de wetten volgt op de aanslag in Solingen, waarbij een uitgeprocedeerde Syrische migrant drie mensen doodde en acht anderen verwondde. De terreurdaad werd opgeëist door Islamitische Staat.

Naast de nieuwe veiligheidswetten heeft de Duitse regering ook grenscontroles ingesteld om de illegale migratiestromen beter te kunnen beheersen.

Bron: ANP