Binnenland

Repatrianten uit Libanon ontvangen tijdelijke steun en opvang

18-10-2024 16:53

Rook boven Khiam, LIbanon, na een Israëlische luchtaanval. Foto: AFP/Getty Images.

De repatrianten uit Libanon die nog geen onderdak hebben, zullen niet op straat komen te staan. Voor de schrijnende gevallen is maatwerk mogelijk en ook de opvang wordt voorlopig voortgezet.

 

Redactie, TPO, 18 oktober 2024 – Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volkshuisvesting.

Van de ongeveer 350 mensen die uit Libanon zijn teruggehaald, hebben 38 nog geen zelfstandige slaapplek kunnen regelen. Deze groep is na enkele dagen in een hotel te zijn verbleven, sinds deze week ondergebracht in huisjes op twee vakantieparken. Bij hun aankomst is hen verteld dat ze hier maximaal twee weken kunnen blijven.

Onder deze groep bevinden zich gezinnen, waaronder een gezin met een vier weken oude baby dat nog geen huis heeft gevonden en daardoor op straat dreigde te komen. De woordvoerder van het ministerie zegt dat dit “natuurlijk is opgemerkt”, maar dat er op dat moment nog geen sprake van verlenging van de opvang.

Ondersteuning en huisvesting voor repatrianten

Om de repatrianten te ondersteunen, is op de vakantieparken intensieve en individuele begeleiding gestart om hen te helpen bij het opbouwen van een zelfstandig leven in Nederland. Samen met de gemeenten waar de mensen eerder hebben gewoond, wordt er gewerkt aan passende huisvesting.

De repatrianten waren voorafgaand aan hun terugkeer naar Nederland duidelijk geïnformeerd dat zij zelf verantwoordelijk zouden zijn voor hun onderkomen.

Bron: ANP