Buitenland

Video toont naar verluidt Noord-Koreaanse rekruten die Russische militaire uniformen ophalen

20-10-2024 11:58

Noord-Koreaanse soldaten marcheren tijdens een massale militaire parade op het Kim Il Sung-plein in Pyongyang om het 100-jarig jubileum te vieren sinds de geboorte van de Noord-Koreaanse oprichter Kim Il Sung op 15 april 2012. Foto @Ng Han Guan/AP

Een video die naar verluidt tientallen Noord-Koreaanse rekruten toont die in de rij staan om Russische militaire uniformen op te halen, is vrijgegeven door Oekraïense functionarissen. Zij beweren dat dit de introductie van door Pyongyang gestuurde troepen in het Russisch-Oekraïense conflict laat zien.

 

Redactie, TPO, 20 oktober 2025 – De video, gepubliceerd door het Oekraïense Centrum voor Strategische Communicatie en Informatiebeveiliging (ministerie van Cultuur en Informatie), zou Noord-Koreaanse soldaten tonen die in de rij staan om tassen, kleding en andere uitrusting van Russische militairen op te halen.

Let wel, de video kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

 

Video niet onafhankelijk geverifieerd

“We hebben deze video ontvangen van onze eigen bronnen. We kunnen vanwege veiligheidsredenen geen verdere verificatie bieden van de bronnen die ons dit materiaal hebben geleverd,” zegt Ihor Solovey, hoofd van het Oekraïense Centrum voor Strategische Communicatie en Informatiebeveiliging.

“De video toont duidelijk Noord-Koreaanse burgers die Russische uniformen krijgen onder leiding van het Russische leger. Voor Oekraïne is deze video belangrijk, omdat het het eerste videobewijs is dat aantoont dat Noord-Korea deelneemt aan de oorlog aan de kant van Rusland. Nu niet alleen met wapens en munitie, maar ook met personeel”, aldus Solovey.

Het centrum beweert dat de beelden recent zijn opgenomen door een Russische soldaat. Er wordt niet vermeld hoe de beelden zijn verkregen en de locatie is onbekend.

11.000 Noord-Koreaanse infanteristen in training

Dit nieuws volgt op uitspraken van het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, Kyrylo Boedanov, die in lokale media verklaart dat ongeveer 11.000 Noord-Koreaanse infanteristen momenteel in oostelijk Rusland trainen. Hij vermoedt dat ze tegen november klaar zullen zijn om deel te nemen aan de gevechten.

Hij stelt dat ten minste 2.600 van hen naar de Russische regio Koersk worden gestuurd, waar Oekraïne in augustus een inval deed.

Solovey: “De komst van welke aantallen nieuwe soldaten dan ook is een probleem, omdat we simpelweg nieuwe, extra wapens nodig zullen hebben om ze allemaal te vernietigen. Het verspreiden van deze video is belangrijk als een signaal aan de internationale gemeenschap dat, nu er twee landen officieel in oorlog zijn met Oekraïne, we meer steun nodig zullen hebben om deze agressie af te weren.”

Militaire samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea

De aanwezigheid van Noord-Koreaanse soldaten in Oekraïne, als dit waar is, zou verder bewijs zijn van de intensivering van de militaire banden tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Afgelopen zomer ondertekenden zij een strategisch partnerschapsverdrag dat beide landen verplicht militaire steun te verlenen. Noord-Koreaanse wapens zijn al gebruikt in de oorlog in Oekraïne.

Bron: AP/Associated Press