Buitenland

Mogelijk terroristische aanval op Israëlische ambassade Duitsland verijdeld

20-10-2024 12:43

Een vermoedelijke terrorist is zaterdagavond in Duitsland aangehouden, waardoor een mogelijke aanval op de Israëlische ambassade in Berlijn is voorkomen. Het gaat om de Libanese burger Omar. A., die de ideologie van de terroristische organisatie Islamitische Staat (ISIS) zou steunen.

 

Redactie, TPO, 20 oktober 2024 – Volgens een verklaring van het Duitse Openbaar Ministerie heeft Omar A. via een berichtenservice aanvalsplannen besproken met een lid van ISIS.

Deze aanhouding komt op het moment dat de Duitse regering onder druk staat om de veiligheidsmaatregelen te verbeteren na gewelddadige aanvallen, waaronder een steekpartij in de stad Solingen twee maanden geleden. Hierbij kwamen drie mensen om en raakten acht anderen gewond.

Vorige maand voerde het land een tijdelijke verlenging van de grenscontroles in bij al zijn negen landgrenzen in een poging om ongecontroleerde migratie tegen te gaan, en afgelopen week stemde de Duitse Bondsdag in met strengere veiligheidswetten.

Frustratie over migratiebeleid stimuleert politieke opkomst

Peilingen tonen aan dat frustratie over het migratie- en asielbeleid van de regering een belangrijke reden is voor de opkomst van partijen aan zowel de extreemrechtse als de linkse kant, tijdens twee regionale verkiezingen in Oost-Duitsland vorige maand.

De stijging van de Alternative für Deutschland (AfD) en een nieuwe linkse partij — de Alliance Sahra Wagenknecht — heeft federale regeringsfunctionarissen en leden van de belangrijkste oppositieconservatieven ertoe aangezet te pleiten voor striktere immigratieregels.

Bron: Bloomberg

Lees ook: Duitse Bondsdag stemt in met strengere veiligheidswetten