Binnenland

Aidsfonds: stijging hiv-diagnoses is zorgwekkend

21-10-2024 09:29

Aidsfonds-Soa Aids Nederland maakt zich zorgen over de nieuwste cijfers van Stichting HIV Monitoring, waaruit blijkt dat de afname in het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland niet verder doorzet.

 

Redactie, TPO, 21 oktober 2024 – Vooral onder jonge mannen die seks hebben met mannen (MSM) is een toename te zien, wat volgens Aidsfonds-directeur Mark Vermeulen zorgwekkend is. In de periode van 2008 tot 2020 daalde het aantal nieuwe diagnoses van zo’n 1200 naar 434 per jaar. Sindsdien is er echter nauwelijks sprake van verdere daling, met in 2023 al 424 geregistreerde gevallen, een aantal dat door administratieve achterstanden nog verder kan oplopen tot bijna 500.

Jongeren extra kwetsbaar

Een opvallende trend is de toename van hiv-diagnoses onder jongere MSM (tussen 15 en 30 jaar). Dit percentage is gestegen van 15 procent in 2002 naar 29 procent in 2023.

“Dit vraagt om intensivering van preventiecampagnes, zoals het promoten van condoomgebruik en betere toegang tot PrEP”, zegt Vermeulen. PrEP is een medicijn dat voorkomt dat je hiv oploopt. “Denk hierbij aan het gratis verstrekken van PrEP aan kwetsbare groepen die het niet kunnen betalen. Jongeren moeten de informatie en middelen krijgen om zichzelf te beschermen tegen hiv.”

Dringend beroep op de overheid

Ondanks de zorgelijke cijfers onder jongeren, benadrukt Aidsfonds dat Nederland nog steeds een goede uitgangspositie heeft om het aantal hiv-infecties terug te dringen. De middelen, zoals preventie en medicatie, zijn beschikbaar, maar moeten effectiever worden ingezet.

Vermeulen roept de overheid op om juist niet te bezuinigen op hiv-preventie. “We vrezen dat als er juist op preventie bezuinigd wordt de stijging in hiv-infecties verder zal doorzetten, en we weer vijftien jaar teruggaan in de tijd.”.

De volledige bevindingen van Stichting HIV Monitoring worden op 21 november gepubliceerd in het HIV Monitoring Report 2024.

Bron: ANP