Buitenland

Rutte: Noord-Koreaanse troepen in Oekraïne zou escalatie zijn

21-10-2024 12:01

Bron: Screenshot livestream enquetecommissie

Mark Rutte, de secretaris-generaal van de NAVO, waarschuwt dat het sturen van Noord-Koreaanse troepen naar Oekraïne een “aanzienlijke escalatie” zou betekenen.

 

Redactie, TPO, 14 oktober 2024 – Op platform X meldt Rutte dat hij hierover sprak met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol. Het gesprek ging over de toenemende samenwerking tussen Noord-Korea en Rusland en de bredere veiligheidssituatie in de Indo-Pacific regio.

 

Noord-Korea stuurt troepen naar Rusland

Zuid-Korea maakte vrijdag bekend dat Noord-Korea 1500 militairen naar Rusland heeft gestuurd voor trainingsdoeleinden. Dit volgt op eerdere waarschuwingen voor militaire samenwerking tussen de twee landen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft al aangegeven dat Rusland van plan is om Noord-Koreaanse soldaten in te zetten in de oorlog tegen Oekraïne, wat de zorgen over verdere escalatie in de regio vergroot.

Zuid-Korea protesteert tegen samenwerking

In reactie op de militaire samenwerking heeft de Zuid-Koreaanse regering de Russische ambassadeur, Georgi Zinovjev, op het matje geroepen. Zuid-Korea uitte hierbij een protest, maar Zinovjev verklaarde dat de samenwerking met Noord-Korea volgens het internationaal recht verloopt en geen bedreiging vormt voor de Zuid-Koreaanse veiligheid.

Ondanks deze uitspraken blijft Zuid-Korea, als bondgenoot van de NAVO en de Verenigde Staten, Oekraïne steunen, terwijl Noord-Korea zijn banden met Rusland steeds verder versterkt.

Bron: ANP

Lees ook: Video toont naar verluidt Noord-Koreaanse rekruten die Russische militaire uniformen ophalen

Lees ook: Let op: dit is hoe wereldoorlogen beginnen