Binnenland

Oegandaplan is niet voorbarig, bezweren ministers Faber en Klever

21-10-2024 12:49

Reinette Klever, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Foto @Martijn Beekman/Rijksoverheid

PVV-ministers Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie) verdedigden zich maandag tegen de kritiek dat hun plan om afgewezen Afrikaanse asielzoekers op te vangen in Oeganda te vroeg naar buiten is gebracht.

 

Redactie, TPO, 21 oktober 2024 – Na een bezoek aan Oeganda maakte Klever vorige week het plan bekend, maar het bleek nauwelijks besproken te zijn met de Oegandese regering en nog niet uitgewerkt. Oppositiepartijen uitten scherpe kritiek op de gang van zaken.

Kritiek op voorbarige aankondigingen

De afgelopen weken liggen vooral PVV-ministers onder vuur vanwege het naar buiten brengen van half uitgewerkte plannen. Zo kreeg Faber eerder al kritiek voor haar idee om waarschuwingsborden bij asielzoekerscentra te plaatsen, waarin werd verwezen naar de terugkeer van de bewoners. Dit idee was geïnspireerd door een bezoek aan Denemarken, hoewel zulke borden daar niet bestaan.

Ook binnen de coalitie stuitte dit voorstel op weerstand en verdween het uiteindelijk naar de achtergrond nadat een Kamermeerderheid zich ertegen uitsprak.

“Pril idee” maar de moeite waard

Klever benadrukte dat het opvangplan voor afgewezen asielzoekers in Oeganda “een pril idee” is en nog verder moet worden onderzocht. Ze ging echter niet in op de vraag of ze het plan beter had moeten afstemmen met de coalitie, het kabinet of de Oegandese regering.

Faber, die het plan verder moet uitwerken, sprak van een “verkennende fase” en verdedigde de keuze om het idee te opperen voordat premier Dick Schoof was geïnformeerd, verwijzend naar terugkeerhubs die in het regeerprogramma worden genoemd—hoewel Oeganda daarin niet expliciet wordt genoemd.

Bron: ANP