Binnenland

Minister Uitermark verwacht besluit over asielnoodwet komende vrijdag

21-10-2024 14:04

Judith Uitermark, minister van Binnenlandse Zaken @Rijksoverheid

Minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken vertrouwt in een aanstaande beslissing over de asielnoodwet.

 

Redactie, TPO, 21 oktober 2024 – “Ik ga er echt vanuit dat we vrijdag tot een besluit kunnen komen”, verklaarde ze na afloop van de ministerraad op maandag. Hoewel de omstreden maatregel tijdens de bijeenkomst niet inhoudelijk werd besproken, is er al langere tijd overleg tussen premier Dick Schoof, PVV-leider Geert Wilders en NSC’s interim-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.

NSC worstelt met noodwet

De asielnoodwet, die het parlement zou omzeilen, is vooral een moeilijk punt voor NSC. Terwijl Wilders aandrong op het doorzetten van de maatregel, lijkt hij nu ook open te staan voor een alternatief. De wet stuitte eerder deze maand op weerstand in de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid heeft.

Maatregelen tegen migratie-instromen

Volgens minister Uitermark is het belangrijk dat er effectieve maatregelen komen om de instroom van migranten te beperken. “Mevrouw Faber werkt hier hard aan,” aldus Uitermark, verwijzend naar de minister voor Asiel en Migratie. Premier Schoof heeft al aangegeven dat hij voor het herfstreces een akkoord wil bereiken over het asielbeleid.