Buitenland

VS dringt aan op beëindiging conflict tussen Israël en Hezbollah

21-10-2024 15:24

Hezbollah
Vlag van de terreurorganisatie Hezbollah. Foto @Francesca Volpi/Getty Images/Bloomberg.

De Verenigde Staten uiten opnieuw hun bezorgdheid over het aanhoudende conflict tussen Israël en terreurgroep Hezbollah. Tijdens een bezoek aan Beiroet benadrukte Amerikaans speciaal gezant Amos Hochstein de urgentie om een einde aan de vijandelijkheden te maken.

 

Redactie, TPO, 21 oktober 2024 – Hij sprak onder andere met de voorzitter van het Libanese parlement, die een bondgenoot van Hezbollah is, en pleitte voor stabiliteit in de regio. Hochstein waarschuwde dat het voor het Libanese volk niet voordelig is om de toekomst van hun land te verbinden met andere conflicten in de regio. Deze opmerking was gericht aan de eisen van Hezbollah, die Israël al maandenlang aanvalt uit solidariteit met de Palestijnen. De groep verlangt dat Israël zijn militaire operaties in de Gazastrook stopzet.

Kritiek op VN-resolutie 1701

In 2006 leidde een eerdere oorlog tussen Israël en Hezbollah tot VN-resolutie 1701, die de inzet van het Libanese regeringsleger en de VN-vredesmacht in het zuiden van Libanon reguleerde. Libanese premier Najib  gaf onlangs aan dat zijn regering bereid is om het regeringsleger te versterken als er een staakt-het-vuren komt.

Hochstein reflecteerde kritisch op de implementatie van resolutie 1701 en stelde dat het niet voldoende is dat beide partijen zich eraan committeren; er moet actie worden ondernomen om de resolutie daadwerkelijk te handhaven.