Buitenland

Overlevende van Nova-festival op haar 22e verjaardag dood aangetroffen

21-10-2024 16:40

Het terrein van het Supernova muziekfestival in het zuiden van Israel nabij Kibboets Re'im, waar Hamas-terroristen op 7 oktober 2023 zijn totaal 364 mensen op gruwelijke wijze vermoordde, is een herdenkingsplek geworden. Foto @Zamire Willems/TPO

Shirel Golan, die de slachting door terreurorganisatie Hamas op het Nova-muziekfestival in Israël overleefde, is dood aangetroffen in haar appartement op wat haar 22e verjaardag zou zijn geweest. Ze zou zichzelf van het leven hebben beroofd. Haar familie uitte diepe bezorgdheid over het gebrek aan adequate steun van de autoriteiten bij het bieden van de nodige geestelijke gezondheidszorg na de traumatische gebeurtenissen van 7 oktober 2023.

 

Redactie, TPO, 21 oktober 2024 – Shirel had aanzienlijke trauma’s en last van posttraumatische stressstoornis (PTSS) nadat ze gruwelijk geweld op het festival had meegemaakt. Volgens haar broer, Eyal, had de familie op 7 oktober vorig jaar een operatie opgezet om haar te helpen ontsnappen aan de chaotische, barbaarse situatie.

Uiteindelijk werd Shirel gered door een politieagent nadat het voertuig, waarin ze eerst probeerde te vluchten, veranderde in een ‘lijkwagen’: 11 vrienden van Shirel werden vermoord.

Hoewel ze twee keer werd opgenomen in het Lev Hasharon Ziekenhuis in Pardesiya, is Shirel nooit officieel erkend als lijdend aan PTSS als gevolg van het Nova-incident.

 

Emotionele oproep aan autoriteiten voor actie

Haar broer Eyal doet een emotionele oproep aan de autoriteiten en dringt erop aan om “wakker te worden” en actie te ondernemen om te voorkomen dat soortgelijke tragedies in de toekomst plaatsvinden.

Het nieuws van Shirel’s overlijden viel samen met een Zumba-evenement in Tel Aviv en Londen, gericht op het inzamelen van geld voor psychologische ondersteuning voor overlevenden van het festival.

Eylon Levy, een voormalige woordvoerder van de regering tijdens de “The Iron Swords War” (IJzeren Zwaarden Oorlog) – de oorlog die door de staat Israël is verklaard tegen de terroristische organisatie Hamas – benadrukt de dringende noodzaak voor maatschappelijke organisaties om steun te bieden aan de getroffenen van het bloedbad.

Bron: i24News

Lees ook: Overlevenden van 7 oktober krijgen betere toegang tot geestelijke gezondheidszorg