Redactie, TPO, 12 november 2024 – Starmer benadrukte in zijn toespraak dat de klimaatcrisis een wereldwijd urgent probleem is dat invloed heeft op nationale en internationale veiligheid. Hij riep andere landen op om eveneens ambitieusere doelen te stellen en benadrukte de noodzaak van een gezamenlijke inspanning om de temperatuurstijging wereldwijd onder de 1,5°C te houden.
Dit Britse streven naar klimaatleiderschap komt op een moment dat de Verenigde Staten, onder leiding van voormalig president Donald Trump, plannen aankondigen om zich terug te trekken uit internationale klimaatafspraken. Trump staat bekend om zijn sceptische houding ten opzichte van klimaatverandering en heeft als energiebeleid de focus gelegd op fossiele brandstoffen. Deze tegengestelde benaderingen van het klimaatprobleem illustreren het groeiende contrast tussen westerse landen in hun aanpak van de wereldwijde klimaatcrisis.
Milieuorganisaties, zoals Greenpeace en Friends of the Earth, hebben positief gereageerd op de nieuwe Britse doelen. Zij benadrukken echter dat concrete acties en beleid nodig zijn om deze doelstellingen daadwerkelijk te bereiken. Greenpeace UK-politiek adviseur Rebecca Newsom noemde de aankondiging een stap in de goede richting, maar benadrukte dat ambitieuze doelen ondersteund moeten worden door daden, zoals een plan om olie en gas volledig uit te faseren. Friends of the Earth voegde hieraan toe dat de nieuwe doelstelling niet het eindpunt moet zijn, maar juist een basis voor verdere ambitie.
In de praktijk betekent het nieuwe doel voor 2035 dat ook andere sectoren, zoals transport en de bouw, hun uitstoot aanzienlijk moeten verminderen. Tot nu toe droeg vooral de energiesector bij aan de Britse emissiereducties. Transport en gebouwen zijn samen verantwoordelijk voor bijna de helft van de Britse uitstoot, waardoor investeringen in schone technologieën en duurzame infrastructuur essentieel zijn voor het behalen van het doel. Starmer verzekerde echter dat het behalen van de klimaatdoelen niet ten koste zal gaan van het dagelijks leven van de burgers.
De klimaatdoelen vormen een belangrijk onderdeel van het programma van de Labour Party, die eerder dit jaar aan de macht kwam met beloften om de groene sector te stimuleren en zo de economie te laten groeien. Starmer introduceerde ‘Great British Energy’, een staatsbedrijf dat private investeringen in duurzame energieprojecten moet aanjagen, zoals offshore windenergie. Deze initiatieven moeten het VK helpen om in 2050 netto-nul-uitstoot te bereiken.
Volgens Gareth Redmond-King, hoofd van het internationale programma bij de Energy and Climate Intelligence Unit, bevestigen deze stappen dat de nieuwe Britse regering zowel nationaal als internationaal haar verantwoordelijkheid serieus neemt. “Deze belofte van het VK, een grote economie met een aanzienlijke historische uitstoot, heeft wereldwijde impact,” aldus Redmond-King.
Bron: Bloomberg