Binnenland

Timmermans wil harde aanpak antisemitisme en meer aandacht in onderwijs

12-11-2024 16:56

Frans Timmermans. Foto: Nathan Laine/Bloomberg.

Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA dringt aan op concrete maatregelen tegen antisemitisme in Nederland. Hij roept op tot meer gerichte politie-inzet en zwaardere straffen voor antisemitische incidenten, evenals meer aandacht voor het onderwerp in het onderwijs.

 

Redactie, TPO, 12 november 2024 – Timmermans wil dat scholen structureel aandacht besteden aan antisemitisme en stelt voor dat leerlingen verplicht musea of herinneringscentra bezoeken om het belang van tolerantie en inclusie te onderstrepen. “Laten we ervoor zorgen dat kinderen van nu niet met dat soort denkbeelden opgroeien,” aldus Timmermans, die benadrukt dat een brede aanpak nodig is om antisemitisme effectief tegen te gaan.

Hij kampt overigens zelf met de nodige spanningen binnen zijn partij door de oorlog in Gaza en het toenemende antisemitisme in Nederland. Onder veelal Joodse PvdA-leden is de angst groot, velen zijn bovendien ontevreden over hoe de partij de situatie momenteel aanpakt. “Sommigen hebben hun lidmaatschap zelfs opgezegd, en dat is zorgwekkend”, zei PvdA-prominent Rob Oudkerk eerder dit jaar.

Intrekken paspoorten zwaktebod

De partijleider van de grootste oppositiepartij noemt het intrekken van paspoorten van mensen met een dubbele nationaliteit, zoals voorgesteld door PVV-leider Geert Wilders, een “zwaktebod.” Volgens Timmermans draagt iedereen in de samenleving verantwoordelijkheid om dit probleem op te lossen. Zijn uitspraken komen na recente aanvallen op Maccabi Tel Aviv-supporters in Amsterdam, incidenten die de discussie over antisemitisme en integratie in Nederland hebben aangewakkerd.

Wilders reageert fel en stelt dat de echte oorzaak van de spanningen bij de daders ligt. Hij uit stevige kritiek op de regering en vindt dat moslimjongeren met een dubbele nationaliteit hun Nederlandse paspoort moeten inleveren als zij zich schuldig maken aan antisemitisme. Wilders geeft aan dat de huidige maatregelen tekortschieten en pleit voor een “keiharde aanpak.”

Integratieprobleem

Premier Dick Schoof reageerde eerder op deze spanningen door te stellen dat Nederland “een integratieprobleem” heeft, maar erkent dat concrete gegevens hierover nog ontbreken. Hij zegt dat het lopende onderzoek naar de betrokkenen bij de recente incidenten nog niet is afgerond. Timmermans benadrukt echter dat integratie ook positieve ontwikkelingen kent en wijst op de kleinkinderen van arbeidsmigranten uit de jaren ’60, die volgens hem succesvol geïntegreerd zijn en een bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving.

De reacties vanuit de politiek onderstrepen de verdeeldheid over de aanpak van antisemitisme en integratieproblemen. Terwijl Timmermans pleit voor een structurele aanpak, kiest Wilders voor harde maatregelen gericht op individuen met een dubbele nationaliteit. Beide partijen vinden dat er meer moet gebeuren om antisemitisme in Nederland tegen te gaan, maar verschillen sterk in hun visie op de uitvoering.

Bron: ANP