Redactie, TPO, 14 november 2024 – Tot nu toe vielen alleen zo’n honderd PFAS-stoffen in de ZZS-categorie, terwijl de groep uit duizenden verschillende stoffen bestaat. Met de nieuwe regelgeving moeten bedrijven die PFAS gebruiken elke vijf jaar een plan opstellen om het gebruik en de uitstoot van deze stoffen te verminderen. Lukt het niet om PFAS-gebruik volledig te voorkomen, dan moeten bedrijven zorgen dat er geen uitstoot naar lucht of water plaatsvindt.
Hoewel niet duidelijk is hoeveel bedrijven door de wijziging worden geraakt, benadrukt het ministerie dat deze plannen essentieel zijn om schadelijke uitstoot te beperken. PFAS staan ook op de lijst van het Ospar-verdrag, dat zich inzet voor de bescherming van de noordoostelijke Atlantische Oceaan, wat betekent dat Nederland automatisch alle PFAS als zorgwekkend erkent.
In Zuid-Holland, waar de fabriek Chemours al jaren zorgt voor PFAS-vervuilingsproblemen, wordt de aanscherping positief ontvangen. Om de problemen rond Chemours en andere bedrijven beter te adresseren, stelt staatssecretaris Jansen een aanspreekpunt namens alle ministeries aan. Hoewel sommige PFAS-stoffen beter onderzocht zijn dan andere, blijft het RIVM bezorgd over het effect van blootstelling aan meerdere PFAS tegelijk. Het ministerie benadrukt dat alle PFAS, ondanks verschillende risiconiveaus, door hun hardnekkigheid bijdragen aan de overschrijding van veilige grenswaarden.
Bron: ANP