Redactie, TPO, 27 november 2024 – Voor veel leiders is hun werk meer dan een baan; het vormt een groot deel van hun identiteit. Ze halen voldoening uit prestaties en invloed, maar die sterke betrokkenheid maakt hen kwetsbaar. Teleurstellingen of obstakels in het werk worden daardoor vaak als persoonlijke mislukkingen ervaren. Idealistische leiders, die streven naar grote veranderingen, lopen daarbij extra risico. De kloof tussen hun hoge verwachtingen en de weerbarstige praktijk veroorzaakt vaak stress en uitputting.
Leiders zijn gewend veel te geven. Lange werkdagen, hoge druk en een breed verantwoordelijkheidsgevoel zorgen ervoor dat ze hun grenzen overschrijden. Volgens Van Asseldonk leidt deze houding bij veel leidinggevenden tot een burn-out. “Terugkeren na een burn-out vraagt om het maken van andere keuzes,” zegt ze.
Ze benadrukt een aantal belangrijke aanpassingen die leiders kunnen maken: “Investeer in je privéleven: besteed tijd aan sport, familie en vrienden om energie te halen uit andere bronnen dan werk. Stel realistische doelen: focus op kleine, haalbare stappen en waardeer deze. Leer ook ‘nee’ zeggen: concentreer je op wat echt belangrijk is en delegeer minder essentiële taken. En herken signalen van stress: neem op tijd rust bij vermoeidheid of spanning. Tot slot: communiceer openlijk, transparantie over grenzen maakt een leider betrouwbaar en geeft het juiste voorbeeld.”
Volgens Van Asseldonk leidt een dergelijke aanpak niet alleen tot een betere balans voor de leider zelf, maar heeft dit ook een positief effect op hun omgeving. Leiders die hun grenzen bewaken en realistische doelen stellen, blijven beter in staat om op lange termijn effectief leiding te geven.