Economie

Familiebedrijven belangrijke pijler onder Nederlandse economie

04-12-2024 16:02

Jumbo is één van de grootste familiebedrijven van Nederland. Foto: ColorMaker/Shutterstock.

Familiebedrijven spelen een grote rol in de Nederlandse economie. Begin 2022 telde Nederland bijna 300.000 familiebedrijven. Deze bedrijven zijn samen goed voor een omzet van 595 miljard euro en dragen ruim 152 miljard euro bij aan de Nederlandse economie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Redactie, TPO, 4 december 2024 – Een familiebedrijf is een bedrijf waarin één familie direct of indirect de meerderheid van de zeggenschap heeft. Bij beursgenoteerde bedrijven is dat 25 procent. De familie moet formeel betrokken zijn bij het bestuur en het bedrijf moet juridisch overdraagbaar zijn. Zelfstandigen zonder personeel vallen hierbuiten.

Bijna 30 procent van de banen

Van alle bedrijven in Nederland is 14 procent een familiebedrijf met meer dan één werknemer. Vooral in Zeeland (23 procent) en Overijssel (22 procent) zijn relatief veel familiebedrijven. Familiebedrijven zijn goed voor bijna 2,8 miljoen banen. Dat is ruim 31 procent van alle banen in Nederland.

De meeste familiebedrijven zijn te vinden in de landbouw, bosbouw en visserij (47 procent), de horeca (40 procent) en de autohandel (30 procent). In de autohandel dragen familiebedrijven met bijna 60 procent het meest bij aan de toegevoegde waarde. Ook in de horeca en de bouw zijn familiebedrijven belangrijk.

Meer flexibele contracten

Uit de cijfers blijkt verder dat 41 procent van de werknemers bij een familiebedrijf een contract voor bepaalde tijd heeft. Bij niet-familiebedrijven is dat 33 procent. Bijna één op de vijf werknemers bij een familiebedrijf werkt 12 uur of minder per week. Bij niet-familiebedrijven is dat één op de tien.

Meer mannen

In totaal is 59 procent van de werknemers bij familiebedrijven een man. Bij niet-familiebedrijven is de verdeling tussen mannen en vrouwen bijna gelijk.