Redactie, TPO, 5 december 2024 – De OESO, een club van rijke landen met hoofdkantoor in Parijs, prijst de recente stabiele groei en afnemende inflatie. Toch waarschuwt zij voor gevaren die op de loer liggen. “De sterke prestaties van de wereldeconomie verhullen grote verschillen tussen regio’s en landen”, schrijft hoofdeconoom Alvaro Pereira. “Er zijn toenemende risico’s door handelsspanningen en protectionisme, een mogelijke escalatie van geopolitieke conflicten en zorgelijke begrotingstekorten in sommige landen.”
De OESO voorspelt een groei van 3,3 procent voor de wereldeconomie in de komende twee jaar. Maar de organisatie benadrukt dat politieke en economische beslissingen grote gevolgen kunnen hebben. “Goed beleid is nodig om de risico’s te beheersen en de weg vrij te maken voor sterkere, veerkrachtige en duurzame groei”, aldus Pereira.
De OESO wijst op de risico’s van toenemende protectionisme. “Handelsspanningen en protectionistische maatregelen kunnen de aanvoerlijnen verstoren, de prijzen voor consumenten verhogen en de groei negatief beïnvloeden”, waarschuwt Pereira. Ook geopolitieke spanningen baren zorgen. “Een escalatie van conflicten kan de handel en energiemarkten verstoren en mogelijk leiden tot hogere energieprijzen.”
De OESO roept overheden op om de “gunstige omstandigheden” te benutten en hun begrotingstekorten aan te pakken. De organisatie voorspelt dat de meeste landen van de G7, met uitzondering van Italië en Japan, hun schuldenlast zullen blijven verhogen. Voor de OESO als geheel zal de schuldquote in 2026 oplopen tot 117 procent van het bruto binnenlands product, een stijging van negen procentpunten ten opzichte van de periode vóór de pandemie.
Frankrijk speelt een belangrijke rol in deze toename. Het OESO-rapport verschijnt op dezelfde dag dat de Franse regering een motie van wantrouwen tegemoet ziet vanwege haar plannen voor de overheidsfinanciën. “Een akkoord over de begroting dat de politieke onzekerheid vermindert, kan de markten snel geruststellen”, aldus de OESO.
De OESO voorspelt een “solide groei” voor de Verenigde Staten, die slechts licht zal afzwakken tot 2,4 procent in 2025. Dit is nog steeds aanzienlijk sneller dan de rest van de G7. Duitsland zal naar verwachting slechts 0,7 procent groeien, het laagste percentage van alle G7-landen. De Chinese economie zal vertragen tot 4,4 procent in 2026, door hoge spaarquote en aanhoudende problemen in de vastgoedsector.
Bron: Bloomberg