Sinterklaasfeest: Traditie in de vuurlinie

05-12-2024 15:52

Sinterklaas. Foto @Lepale/Pixabay

Diversiteit is een veelbesproken onderwerp, maar het lijkt alsof de discussie steeds verder polariseert. Aan de ene kant zijn er stemmen die pleiten tegen discriminatie, terwijl anderen juist wegkijken van de ongemakken die bij diversiteit horen. Een voorbeeld van dit spanningsveld zien we terug in het debat rondom het Sinterklaasfeest. Zwarte Piet, ooit een geliefd onderdeel van onze traditie, heeft huisarrest in Spanje en zelfs roetveegpieten moeten steeds meer schmink van hun gezicht afpoetsen.

 

Stef Kleine Staarman, gastcolumnist TPO, 5 december 2024Het is alsof iedere herinnering aan het ‘foute’ verleden moet worden uitgewist. Ironisch genoeg leidt dit er soms toe dat mensen van kleur worden uitgesloten als Piet, om alle controverse te vermijden.

Dat progressieve groepen dit als een overwinning zien, is al discutabel. Maar het feit dat instanties en beleid zich steeds verder laten sturen door dergelijke standpunten, roept vragen op. Wanneer stellen zij zich eindelijk eens rationeel op?

Bestuurders bezwijken onder druk KOZP

Het lijkt erop dat onze bestuurders niet langer zelfstandig beslissen over het Sinterklaasfeest, maar handelen onder druk van activistische groepen zoals Kick-Out Zwarte Piet (KOZP). Deze groep dreigt het kinderfeest te verstoren als de traditionele personages niet worden aangepast aan hun eisen. Wat ooit een vrolijk feest voor kinderen was, kan niet langer in een normale en veilige sfeer worden gevierd, omdat enkele volwassenen zich ‘gekwetst’ voelen. En daarvoor moet iedereen blijkbaar wijken.

Inwoners lijken steeds minder inspraak te hebben; het idee is dat iedereen welkom moet zijn, ook mensen van buiten de stad. Gevolg? Mensen van kleur mogen vaak niet meer als Piet optreden, uit angst voor controverse. Ironisch genoeg is de rol van Piet daardoor steeds vaker voorbehouden aan blanke Nederlanders.

In het verleden leidde dit al tot bizarre situaties, zoals het geval met Molukse inwoners in Almelo, die hun rol als Piet stiekem moesten vervullen. Intussen lijken instanties niet goed te weten hoe ze moeten omgaan met de druk van activistische groepen, waardoor de dynamiek rond dit kinderfeest verder escaleert.

Media speelt sleutelrol in polarisatie traditiedebat

Het zijn niet alleen onze bestuurders die buigen, de media speelt een belangrijke rol in deze kwestie. Zonder hun bemoeienis hadden de spanningen wellicht geruisloos opgelost kunnen worden en was deze puist uitgeknepen zonder dat de buren wakker zouden worden van het gegil.

In het begin waren de anti-Zwarte Piet-groeperingen klein en zonder steun van bestuurders of gevestigde partijen. Het is mijns inziens dan ook enorm kwalijk dat de media deze groepen een podium heeft gegeven. Door hun boodschap serieus te nemen, hebben ze velen die de traditie willen behouden, in een hoek gedrukt. Mensen vrezen nu om voor racist uitgemaakt te worden, simpelweg omdat ze een kinderfeest in stand willen houden.

KOZP lijkt vastberaden om het Sinterklaasfeest volledig af te schaffen. Iedereen die zich tegen hun ideeën verzet, wordt weggezet als racist. Bestuurders voelen zich klemgezet: ofwel luisteren ze naar activisten van buiten de stad, of ze riskeren een conflict en negatieve media-aandacht. De media heeft in deze dynamiek een beslissende rol gespeeld door de eisen en verhalen van KOZP veelal kritiekloos te verspreiden. Het is tijd dat zij dit effect serieus nemen en stoppen met het versterken van deze polarisatie.

Herstel tradities met inclusieve aanpak

Het gebrek aan standvastigheid bij zowel bestuurders als de media heeft extremistische groepen in staat gesteld onze tradities aan te tasten—groepen die de meerderheid van onze dorpen en steden niet vertegenwoordigen. De tijd van ongebreideld ruimte maken en het eindeloze toegeven, moet nu echt voorbij zijn.

Laten we de inclusieve Zwarte Piet terugbrengen, een rol die door iedere Nederlander gespeeld kan én mag worden. De moderne Piet mag de groene-stroomtrein nemen naar het woke-paradijs, waar hij zich naar hartenlust gekwetst mag voelen. Bestuurders en media moeten eindelijk hun rug rechten, zodat iedereen weer ongestoord van onze tradities kan genieten.

 

Disclaimer: TPO publiceert opiniestukken om verschillende perspectieven, gedachten en meningen in het maatschappelijk en politiek debat te belichten en kritisch denken te stimuleren. De opvattingen die in dit opinieartikel worden geuit, zijn dan ook die van de auteur(s) en niet noodzakelijk die van TPO.