Buitenland

Verenigd Koninkrijk en Duitsland ondertekenen deal tegen mensensmokkelaars

11-12-2024 10:13

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper (2e van links) zit een bijeenkomst van Europese ministers en agentschappen voor in Carlton Gardens in Londen,10 december 2024. Foto @Henry Nicholls/AP

Het Verenigd Koninkrijk (VK) en Duitsland gaan inlichtingen en expertise delen om mensensmokkelbendes die migranten in kleine boten over het Engelse Kanaal smokkelen, te bestrijden. Dit is de nieuwste poging van Europese landen om de gevaarlijke overtochten te stoppen.

 

Redactie, TPO, 11 december 2024 – Minister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper van het VK en haar Duitse collega, minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser, hebben een gezamenlijke actieplan ondertekend tijdens een ontmoeting in Londen.

Duitsland gaat het faciliteren van het smokkelen van migranten naar het VK strafbaar stellen. Veel van de rubberboten die worden gebruikt om migranten over het Kanaal te vervoeren, worden opgeslagen in Duitsland.

Grensoverschrijdende aanpak van mensensmokkel

“De criminele bendes die gevaarlijke kleine boten over het Kanaal organiseren, die onze grensbeveiliging ondermijnen en levens in gevaar brengen, zijn ook dezelfde bendes die in Duitsland opereren, die door heel Europa en daarbuiten actief zijn. De wetshandhaving moet ook grensoverschrijdend opereren”, aldus Cooper.

Faeser zegt dat de samenwerking zal bestaan uit “het handhaven van hoge onderzoeksdruk, het zoveel mogelijk uitwisselen van informatie tussen beide veiligheidsdiensten, en het persistent onderzoeken van financiële stromen om de criminelen achter de schermen te identificeren.”

De twee landen zeggen ook samen te werken om informatie inzake het smokkelen van migranten van sociale mediaplatforms te verwijderen, waar veel van de smokkelbendes hun diensten aanbieden.

Herstel van samenwerking na Brexit

De ministers ondertekenden de overeenkomst voorafgaand aan een bijeenkomst dinsdag in Londen van de “Calais-groep”, bestaande uit het VK, Duitsland, België, Frankrijk en Nederland, samen met de Europese politie- en grensagentschappen Europol en Frontex.

De centrumlinkse regering van het Verenigd Koninkrijk probeert de banden op het gebied van wetshandhaving en inlichtingen met de buren van het VK te herstellen na de Brexit in 2020. De Brexit bemoeilijkte de internationale samenwerking door het VK uit Europol en het inlichtingenmechanisme van de EU te halen.

Kanaal blijft gevaarlijke smokkelroute ondanks maatregelen

Ondanks de inspanningen van Frankrijk en het VK om dit te stoppen, blijft de oversteek van het Kanaal een belangrijke smokkelroute voor mensen die uit conflicten of armoede ontsnappen. Veel migranten kiezen het VK vanwege taal, familiebanden of de veronderstelde makkelijkere toegang tot asiel en werk.

Meer dan 31.000 migranten hebben dit jaar tot nu toe de gevaarlijke overtocht gemaakt over een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld, meer dan in heel 2023, hoewel minder dan in 2022. Meer dan 70 mensen zijn dit jaar omgekomen tijdens de pogingen, volgens Britse officials, waardoor 2024 het dodelijkste jaar is sinds het aantal Kanaalovertrekken in 2018 begon te stijgen.

Bon: AP

Lees ook: Marachaussee begint op 9 december met extra grenscontroles