Redactie, TPO, 17 december 2024 – Veldkamp motiveert deze beslissing met het argument dat Servië onvoldoende vooruitgang boekt op verschillende punten. “We zien dat er onvoldoende voortgang is op het gebied van de rechtsstatelijkheid in Servië”, aldus Veldkamp. Hij wijst ook op de moeizame relatie tussen Belgrado en Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Servië erkent de onafhankelijkheid van Kosovo, die in 2008 werd uitgeroepen, nog altijd niet en beschouwt Kosovo als een autonome provincie. Volgens Veldkamp draagt Servië hierin een duidelijke verantwoordelijkheid.
Een ander punt van zorg is dat Servië zijn buitenlandbeleid nog onvoldoende afstemt op dat van de EU. Veldkamp benadrukt dat andere kandidaat-lidstaten in de Westelijke Balkan hierin al wel stappen hebben gezet. “Dus wij verwachten komende tijd echt iets meer stappen van Servië”, aldus de minister. Hij wil andere EU-landen overtuigen van de noodzaak van deze koers, zodat Nederland hierin niet alleen staat. “We willen nu echt druk op de ketel bij Servië zetten”, aldus Veldkamp.
Volgens Veldkamp gaat het niet om het uitspreken van een veto, maar om het belang van rechtsstaatontwikkeling. Hij verwijst naar de “zorgelijke ontwikkelingen” in Hongarije en deels in Slowakije als reden om strenge eisen te stellen aan kandidaat-lidstaten. Het is essentieel dat de EU wordt versterkt en niet verzwakt door nieuwe toetredingen.
Servië heeft in 2009 officieel het lidmaatschap van de EU aangevraagd. De onderhandelingen met Servië begonnen in 2014.
Bron: ANP