Redactie, TPO, 17 december 2024 – Uit het jaarlijkse trendonderzoek van wervings- en bemiddelingsbureau Schaekel & Partners blijkt dat de kans op succes van de beoogde bezuinigingen klein is. Volgens onderzoekers Piet Hein de Sonnaville en Marleijn de Groot denkt maar liefst 92 procent van de respondenten dat de overheid er niet in slaagt om de uitgaven aan externen naar het gewenste niveau te brengen. Ook Brunel, een grote detacheerder, ziet nog geen veranderingen in het inhuurbeleid van de overheid.
Het kabinet wil niet alleen het aantal ambtenaren verminderen, maar ook de uitgaven aan extern personeel terugdringen tot maximaal 10 procent van de totale personele uitgaven, de zogenaamde Roemer-norm. Momenteel ligt dat percentage rond de 15 procent.
De overheid is een belangrijke opdrachtgever voor interim-managers. De gemiddelde opdrachtduur bij de overheid is met 16 maanden één van de hoogste in alle sectoren, vergeleken met een algemene gemiddelde van 14,5 maanden. De telecom-, infra- en nutssector scoort met 16,5 maanden net iets hoger. Ondanks dat opdrachten gemiddeld iets korter duren dan vorig jaar, blijven de ureninzet en opdrachtduur in de overheidssector onverminderd hoog.
Volgens De Groot is een kortere opdrachtduur een logische stap om te besparen. Maar volgens De Sonnaville speelt voorzichtig risicomanagement een rol: “De overheid is bang voor de gevolgen van onverwachte ontwikkelingen.” Ook de krapte op de arbeidsmarkt blijft een factor.
Interim-managers in de overheidssector hebben afgelopen jaar vaker hun tarieven kunnen verhogen dan in andere sectoren. Twee derde van hen gaf aan een tariefverhoging te hebben doorgevoerd, tegenover 54 procent van alle respondenten. Tijdens lopende opdrachten verhoogde 48 procent van de freelance-ambtenaren hun tarieven. Toch ligt het gemiddelde uurtarief in de overheidssector met 134 euro iets onder het algemene gemiddelde van 136 euro.
Daarnaast zijn interim-tarieven bij de overheid minder afwijkend van salarissen voor vergelijkbare functies, constateert De Groot: “Het beeld dat externen fors meer verdienen is achterhaald.”
“Ze hebben het erg comfortabel als zzp’er,” aldus De Sonnaville. “Ze profiteren van de voordelen van zelfstandigheid zonder de nadelen en hebben een hoge mate van werkzekerheid.”
De groei in de markt voor interim-management lijkt volgens het onderzoek te stagneren. Belangrijke indicatoren scoren neutraal of negatief, wat wijst op een lichte correctie. De Sonnaville noemt de afname “een kleine ontspanning in de oververhitte markt”. Mogelijk speelt de strengere handhaving van schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst vanaf 1 januari een rol, wat sommige opdrachtgevers terughoudender maakt.
Daarnaast staat een groeiend aantal interim-managers open voor een vaste aanstelling: 41 procent dit jaar, tegen 36 procent vorig jaar. In het hogere segment is verkapte loondienst echter nauwelijks een factor.
Aan het onderzoek van Schaekel & Partners namen 362 interim-managers deel, afkomstig uit de financiële dienstverlening (6 procent), overheid (36 procent), nutsbedrijven (13 procent), zorg (11 procent) en overige sectoren zoals industrie, diensten en detailhandel (34 procent).
Bron: FD