Buitenland

Israël en Hamas dicht bij akkoord over staakt-het-vuren

17-12-2024 13:26

Israël
Een presentatie van 240 lege gele stoelen met de ogen van Israëlische gijzelaars, vastgehouden door Hamas-militanten, buiten het Tel Aviv Museum of Art in Tel Aviv, Israël, op 22 november. Foto @Bloomberg

Israëlische officials melden dat een staakt-het-vuren in de Gazastrook dichterbij is dan ooit tevoren in het afgelopen jaar. Dit wijst op een mogelijke doorbraak in de onderhandelingen met terreurorganisatie Hamas over de vrijlating van gijzelaars en meer humanitaire hulp voor het getroffen gebied.

 

Redactie, TPO, 17 december 2024 – Een Israëlische werkgroep is deze week in de Qatarese hoofdstad Doha om de banden met bemiddelaars aan te halen, mocht er een doorbraak komen in de gesprekken met Hamas, melden bronnen.

Het optimisme klinkt ook door in recente uitspraken van hoge Israëlische regeringsfunctionarissen. Minister van Defensie Israel Katz zegt dat een bestand “dichterbij is dan ooit”. Minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar laat families van gijzelaars weten positiever gestemd te zijn dan een maand geleden.

Minister van Diaspora-aangelegenheden Amichai Chikli stelt: “Er is een kans op een akkoord en voor zover ik weet, gaat het om alle 100 gijzelaars, eerst de humanitaire gevallen en dan de rest.”

Terreurorganisatie Hamas heeft nog niet officieel gereageerd op deze berichten.

Onderhandelingen en bemiddeling

Qatar en Egypte bemiddelen in de onderhandelingen, met toezicht van de Verenigde Staten. Recente bezoeken van Amerikaanse functionarissen aan de regio lijken het proces te hebben bevorderd.

Twee Israëlische officials melden dat het beoogde stappenplan voor een staakt-het-vuren in fases zal verlopen. Het begint tijdens de ambtstermijn van de vertrekkende Amerikaanse president Joe Biden en loopt door nadat Donald Trump op 20 januari aantreedt.

Adam Boehler, door Trump aangesteld als speciale gezant voor gijzelaarszaken in de aankomende regering, is momenteel in Israël voor ontmoetingen met onder anderen premier Benjamin Netanyahu. Trump verklaarde eerder dat hij de gijzelaars vrij wil hebben voordat zijn nieuwe termijn begint.


De nieuwgekozen president van de VS Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto: Mandel Ngan/AFP/Getty Images.

Fasering van het akkoord

In de eerste fase van het besproken plan worden gijzelaars in de ‘humanitaire’ categorie vrijgelaten – vrouwen, zieken en mensen ouder dan 51 jaar – in ruil voor Palestijnse gevangenen in Israël. Daarna volgt een staakt-het-vuren van zes tot zeven weken. In die periode trekken Israëlische troepen zich terug uit delen van de Gazastrook en start men gesprekken over een permanent bestand.

Tijdens deze periode moeten dagelijks honderden hulpkonvooien met voedsel, water en medische voorzieningen de Gazastrook binnenkomen, een gebied waar de Verenigde Naties en hulporganisaties al eerder waarschuwden voor een op handen zijnde humanitaire crisis.


Een man trekt een kar op een weg vol verwoeste gebouwen in Khan Yunis, het zuiden van de Gazastrook, op 2 mei 2024. Foto: AFP/Getty Images.

De tweede fase behelst de vrijlating van de overige gijzelaars – voornamelijk mannen in militaire leeftijd – in ruil voor nog meer Palestijnse gevangenen. In de derde fase start de wederopbouw van de Gazastrook en worden de lichamen van overleden gijzelaars overgedragen.

Naar schatting heeft ongeveer de helft van de 96 resterende gijzelaars hun gevangenschap door Hamas niet overleefd, de Israëlische Defensiemacht (IDF) bevestigde eerder op basis van onderzoek dat het gaat om zeker 34 gijzelaars.

Obstakels en uitdagingen

Er zijn nog verschillende struikelblokken. Hamas eiste eerder dat Israël vanaf het begin instemt met een volledige terugtrekking uit de Gazastrook. Israël weigert dit, stellend dat het de strijd pas staakt als Hamas is vernietigd en niet langer de macht heeft in het gebied. Israëlische officials melden nu dat Hamas flexibeler is geworden in haar standpunten.

Andere discussiepunten zijn de definitie van ‘humanitaire gevallen’ onder de gijzelaars, veiligheidscontroles voor terugkerende Gazanen in het noorden, de omvang van de Israëlische terugtrekking en Israëls eis om het recht te behouden de strijd in de Gazastrook te hervatten.

Conflict Israël en Hamas: oorsprong en gevolgen

Het conflict tussen Israël en Hamas begon op 7 oktober 2023 toen onder meer terroristen van Hamas en Islamitische Jihad vanuit de Gazastrook Zuid-Israël binnenvielen, waarbij 1.200 mensen op barbaarse wijze werden vermoord, en 251 werden ontvoerd naar de Gazastrook.

Israëls tegenoffensief, gericht op het bevrijden en terughalen van alle gijzelaars, en het uitschakelen van het zich tussen de burgers schuilende Hamas, heeft grote delen van de Gazastrook verwoest. Als gevolg hiervan zijn er zo’n 2 miljoen Gazanen ontheemd en volgens het door Hamas-gecontroleerde ‘ministerie van Gezondheid’ zeker 45.000 dodelijke slachtoffers gevallen.

De door Hamas gecommuniceerde – niet volledig te verifiëren – data  maakt geen onderscheid tussen omgekomen burgers en omgekomen terroristen.


Familieleden en vrienden herdenken de 364 op gruwelijke wijze vermoorde bezoekers van het Nova-muziekfestival, in Zuid-Israël, waar op 7 oktober 2023 een bloedbad plaatsvond na een barbaarse aanval door Hamas-terroristen, die uiteindelijk ook 40 bezoekers gijzelden en meenamen naar de Gazastrook. Foto: Kobi Wolf/Bloomberg.

Bron: Bloomberg

Lees ook: Een pardon voor een stille aftocht: De oplossing voor Netanyahu