Buitenland

Duitse oppositieleider Merz wil 100 miljard euro bezuinigen

18-12-2024 16:50

Friedrich Merz (links) en Markus Soeder in Berlijn. Foto: Krisztian Bocsi/Bloomberg.

Friedrich Merz, de conservatieve kandidaat voor het Duitse bondskanselierschap en leider van de CDU/CSU, heeft een plan gepresenteerd om 100 miljard euro te besparen op migratie en sociale uitgaven. Met dit voorstel wil hij de overheidsfinanciën herstellen en de economie versterken.

 

Redactie, TPO, 18 december 2024 – Tijdens een persconferentie in Berlijn bekritiseerde Merz het beleid van de huidige bondskanselier Olaf Scholz, die volgens hem het vertrouwen van investeerders heeft verloren. Merz stelt dat investeerders Duitsland verlaten vanwege het huidige economische beleid. Om het tij te keren, pleit hij voor een verlaging van het vennootschapsbelastingtarief van het huidige gemiddelde van 30 procent naar 25 procent.

De Duitse economie kampt met uitdagingen zoals dalende exportcijfers en hoge energieprijzen, mede als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Voor het tweede opeenvolgende jaar wordt een krimp van de economie verwacht. De voorgestelde bezuinigingen van Merz richten zich op migratie en sociale uitgaven, die momenteel een aanzienlijk deel uitmaken van de federale begroting. Voor 2025 is een totale begroting van 488 miljard euro gepland, waarvan 179 miljard euro bestemd is voor arbeid en sociale zaken.

De politieke situatie in Duitsland is recentelijk veranderd nadat bondskanselier Scholz een vertrouwensstemming in de Bondsdag verloor. Dit heeft geleid tot vervroegde federale verkiezingen, die nu gepland staan voor 23 februari 2025, zeven maanden eerder dan oorspronkelijk voorzien. Scholz blijft aan als leider van een minderheidsregering totdat een nieuwe coalitie is gevormd.

In de aanloop naar de verkiezingen tonen peilingen een verschuiving in politieke voorkeuren. De CDU/CSU staat op ongeveer 31,5 procent, gevolgd door het rechtse Alternative für Deutschland (AfD) met 19,5 procent, en de sociaaldemocratische SPD op 16,5 procent. De Groenen volgen met 11,5 procent, terwijl de nieuwe links-populistische partij BSW op 8 procent staat. De liberale FDP balanceert rond de kiesdrempel van 5 procent.

Uiteenlopende plannen

De verschillende partijen hebben uiteenlopende plannen gepresenteerd om de economische uitdagingen aan te pakken. De SPD stelt een belastingkorting van 10 procent voor bedrijven die in Duitsland investeren, evenals de oprichting van een investeringsfonds van 100 miljard euro voor infrastructuur. Daarnaast overweegt de SPD belastingvoordelen voor de aanschaf van elektrische voertuigen en het versoepelen van de strikte leenlimieten van het land.

Merz benadrukt het belang van het handhaven van de constitutionele schuldenrem en stelt voor om ministeriële en parlementaire staf met 10 procent te verminderen om kosten te besparen. Zijn plan om 100 miljard euro te besparen door te snijden in migratie en sociale uitgaven onderstreept zijn streven naar een strikter financieel beleid.

De komende verkiezingen beloven een spannende strijd te worden, met diverse mogelijke coalities aan de horizon. De CDU/CSU zal waarschijnlijk een coalitiepartner nodig hebben om een meerderheid te vormen, waarbij zowel de Groenen als de SPD potentiële kandidaten zijn. De uitkomst zal bepalend zijn voor de toekomstige koers van Duitsland, zowel op economisch als op sociaal gebied.

Bron: Bloomberg