Entertainment

Alex Klaasen gedijt beter in een groep

02-04-2015 04:37

AMSTERDAM – Cabaretier en acteur Alex Klaasen heeft een spannend en afwisselend jaar. Hij speelde in bioscoopkraker Gooische Vrouwen II en tv-hit Missie Aarde, trad op in het Concertgebouw en is in juni te zien in de veelgeprezen musical Kiss of the Spider Woman. Het stuk, waarin Klaasen het podium deelt met René van Kooten, vertelt over twee politieke gevangenen in een Zuid-Amerikaanse cel die elkaar om de tijd te doden verhalen vertellen.

Klaasen bedacht zich geen moment toen hij voor de voorstelling werd gevraagd. “Het is een prachtig verhaal met dito muziek”, vertelt hij enthousiast. Het stuk brak in de jaren tachtig al een lans voor de acceptatie van homoseksualiteit. “De urgentie van die boodschap is anno 2015 weer groter dan ooit. Er lijken meer landen dan ooit te zijn waar je vanwege je geaardheid opgepakt of in elkaar geslagen wordt.”

Van Kooten speelt een politieke dissident, Klaasen vertolkt de rol van een man die vanwege zijn geaardheid is opgepakt. “Ja, ik word doorgaans voor de homorollen gevraagd”, grinnikt de acteur. “Het kleeft blijkbaar aan me. Ik vind het ook niet erg: het gaat me blijkbaar gemakkelijker af dan heterorollen. Maar ik zoek ze er zeker niet op uit als ik een script lees. Ik kijk alleen maar of het een mooi verhaal en een interessant personage is.”

Niet zo activistisch

Zelf noemt de cabaretier zich overigens “niet zo activistisch ingesteld. Het zit gewoon niet in mijn karakter om de barricaden op te gaan voor gelijke rechten. Ik vertel via de voorstellingen die ik speel wel wat ik van de wereld vind. Het is niet mijn stijl om aan tafel te gaan zitten bij DWDD en dan te gaan roepen hoe erg het allemaal is.”

Het gaat verder weer goed met Klaasen na zijn burn-out, inmiddels drie jaar geleden. “Ik moet goed opletten hoe ik mijn energie verdeel”, legt hij uit. Na Kiss of the Spider Woman staan er weer een Parade-voorstelling en een nieuwe familieproductie van het RO Theater op de agenda. Alleen een nieuwe solo-voorstelling zit er voorlopig niet in. “Het succes was heel fijn. Maar het is ook wel heel eenzaam, elke avond alleen op het podium. Je bent er ook helemaal alleen verantwoordelijk voor dat de zaal een leuke avond heeft. Ik gedij op alle fronten veel beter in een groep.”

Kiss of the Spider Woman is van 5 juni tot en met 5 juli te zien in Theater Het Zonnehuis in Amsterdam.