Politiek

Universiteiten en hogescholen weten niets van samenwerking met islamitisch leerbedrijf AlFitrah

17-04-2015 14:03

Hogescholen en universiteiten zeggen niet te weten van samenwerking met de Utrechtse stichting AlFitrah. Op de website van de organisatie staat dat ze onder meer samenwerkt met de Universiteit van Utrecht, ROC Midden Nederland en de Hogeschool van Amsterdam. Na een rondgang van ThePostOnline blijkt dat dus niet te kloppen. ECABO, een kenniscentrum  voor het beroepsonderwijs en bedrijfsleven voor de economisch/administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen, heeft AlFitrah erkend als leerbedrijf. De organisatie gaat binnenkort in gesprek met de stichting, met name over de veiligheid van stagiairs. AlFitrah organiseerde begin deze maand de ‘Derde Riffijnse Islamitische Conferentie’. Er ontstond toen onrust over de komst van omstreden predikers. Ook demonstreerde PVV-leider Geert Wilders bij de bijeenkomst.

Universiteiten en hogescholen weten van niets

Roy Keeris, woordvoerder van de Universiteit Utrecht: “De Universiteit Utrecht heeft geen samenwerking met AlFitrah.”

ROC Midden-Nederland laat middels woordvoerder Aris Willems weten: “Deze stichting is mij niet bekend. We hebben een lange lijst met organisaties waar wij convenanten en samenwerkingen mee hebben. Daar staat deze organisatie niet tussen en dat betekent dat het geen officiële samenwerkingspartner van ons is.”

Persvoorlichter van de Hogeschool Utrecht David Uitdenbogaard: “Voor zover bekend heeft HU geen samenwerking met deze organisatie.”

 

fitrah

Screenshot van de website van AlFitrah.nl

 

Woordvoerder Aukje Schep van de Vrije Universiteit: “De mensen die ik gesproken heb over deze kwestie weten niets van een samenwerking af, dus naar alle waarschijnlijk is er geen officiële werk-leerovereenkomst. Ik kan niet uitsluiten dat medewerkers op individueel niveau contact onderhouden.”

Meike Verhagen, persvoorlichter van de Hogeschool van Amsterdam: “We hebben 68 opleiding en nog niet alle opleidingen kunnen checken, maar tot nu toe is ons niets bekend over stageplaatsen. Wel hebben we een quickscan kunnen doen en op basis daarvan geen student kunnen vinden.”

De Haagse Hogeschool bij monde van woordvoerder Bas Schrijver: “Helemaal uitsluiten kan ik het niet, maar naar alle waarschijnlijkheid hebben wij geen samenwerking met deze organisatie. Niemand van de mensen binnen onze organisatie die ik gesproken hebt kent AlFitrah.”

‘Eeuwige investering in het hiernamaals’

Wie stage gaat lopen bij AlFitrah krijgt onder meer kans op:

 

“Een eeuwige investering voor het hiernamaals door bij te dragen aan de da3wah.”

 

Ook zoekt de stichting stagiairs voor ‘biomedische wetenschappen‘.

 

“Één van de doelstellingen van Stichting alFitrah is het verrichten van wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van de da3wah en de moslims. Voor het verwezenlijken van deze doelstelling is alFitrah op zoek naar stagiaires die verschillende/uiteenlopende medische onderzoeken gaan verrichten, zowel theoretisch als praktisch en zich gaan bezighouden met het ontwikkelen van cursusmateriaal/cursussen voor medici en leken.”

 

Over de stagevergoeding is de stichting ietwat mistig:

 

“Ontelbare eeuwige beloningen indien je een zuivere intentie hebt, en op de juiste wijze je perfect inzet omwille van Allaah subhaanahu wa-ta3aalaa. Dit heeft een ieder nodig op zijn weegschaal.”

EACABO gaat in gesprek met AlFitrah

EACABO-woordvoerder Karin Jansen zegt tegen ThePostOnline dat de ECABO binnenkort in gesprek gaat met AlFitrah. “De recente berichtgeving heeft bij ons de wenkbrauwen doen fronsen.”

Het klopt volgens haar dat AlFitrah sinds 2010 erkend is als leerbedrijf en in 2012 is uitbreiding van de erkenning aangevraagd. Er kan stage worden gelopen op het gebied van ICT en juridische en secretariële beroepen. Leerlingen van MBO-opleidingen in de provincie Utrecht hebben volgens ECABO stage gelopen bij de stichting.

Navraag van ECABO leert dat de ervaringen deels positief zijn. “Een MBO uit Utrecht is positief ook al gaf deze opleiding wel aan dat de vrouwelijke stagecoördinator geen hand kreeg van de stagebegeleider van AlFitrah. Maar dat werd uitgelegd. En het zijn dus strikte moslims bij AlFitrah.”

Een MBO-opleiding in Amersfoort was minder te spreken, volgens Jansen. “Er was te weinig werk te doen en ook de strikt gescheiden vrouw/man cultuur werd niet positief ervaren door deze opleiding.”

Ook volgt een MBO’er uit west-Brabant een beroepsbegeleidende leerweg bij AlFitrah. “Dat is iemand die vier dagen per week werkt en één dag naar school gaat. Dit traject duurt drie jaar en duurt tot volgend jaar.”

EACABO let op vier punten bij het toekennen van de kwalificatie ‘erkend leerbedrijf’. “De werkplek moet goed zijn, denk aan het bureau en de stoel. Natuurlijk moeten de werkzaamheden passen bij de opleiding, de begeleiding vakkundig zijn en het moet er veilig zijn”,  aldus Jansen. “Daarom gaan we er binnenkort langs en praten met AlFitrah. Kijken in hoeverre ze nog aan deze kwaliteitseisen voldoen.”

Reactie AlFitrah: Wij zijn een veilige plek

Het bestuur van AlFitrah laat in een reactie aan ThePostOnline weten:

 

“De samenwerking die wij hebben met verscheidene onderwijsinstellingen is dat stagiaires bij ons afgestudeerd zijn of aan het afstuderen zijn. De ECABO is meer dan welkom om langs te komen; dit is tevens slechts hun werk. Wij hebben inmiddels een uitnodiging aan mr. Van Raak gedaan. Wij achten hem een nette en verstandige man die niet zoals Wilders slechts schreeuwt en angst aanjaagt, echter ingaat op onze uitnodiging en handreiking om kennis met ons te maken, en met onze vredelievende boodschap, waar hij als volksvertegenwoordiger ook veel aan heeft. Wij zijn Nederlandse burgers, die er het beste van proberen te maken, in een samenleving waarin wij als moslims en naast ons christenen, joden, atheisten en andersdenkenden, vredelievend met elkaar willen leven.   Ook nodigen wij Asscher uit om een keer langs te komen, zodat we een gesprek met hem kunnen voeren. Wat de stagiaires betreft wilden we tenslotte nog benadrukken dat wij onze stagiaires een veilige stageplaats bieden, waarbij zij op een professionele wijze hun stage kunnen uitoefenen, zonder dat zij gediscrimineerd worden. Deze mogelijkheid krijgen zij meestal niet op een andere plek.”

Zorgen bij Tweede Kamer en kabinet

SP-Kamerlid Ronald van Raak uitte begin deze maand al tegenover ThePostOnline zijn zorgen over AlFitrah. “Dit voorbeeld laat zien dat er sindsdien niet veel is verbeterd”, zei de SP’er. “Deze stichting wil jongeren leiden naar de ‘zuivere islam’. Dat komt er op neer dat ze de jeugd op het verkeerde pad probeert te helpen en isoleert van de rest van de samenleving.”
Later zei minister van integratie Lodewijk Asscher (PvdA) de Kamer toe de zaak nader te bekijken.