Buitenland

‘EU medeschuldig aan verdrinken migranten in Middellandse Zee’

15-04-2015 11:50

De laksheid van de Europese Unie leidt ertoe dat vele migranten in de Middellandse Zee verdrinken, als ze proberen vanuit Noord-Afrika Italië binnen te komen.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vindt dat niet te tolereren en roept de unie daarom op schepen naar het zeegebied te sturen om migranten te redden. Anders zal het aantal doden alleen maar toenemen, zegt adjunct-directeur Judith Sunderland in een reactie op de berichten over de dood van mogelijk vierhonderd migranten de afgelopen dagen.

Save the Children noemde dat aantal dinsdag op grond van getuigenverklaringen. Onder de ongeveer vierhonderd migranten die mogelijk omkwamen bij hun poging van Libië naar Italië te komen, zouden “vele jonge mannen, waarschijnlijk minderjarigen” zijn.

Volgens Save the Children zijn het afgelopen weekeinde meer dan 5100 migranten op achttien boten in havens in het zuiden van Italië aangekomen. Onder hen zijn ongeveer 450 kinderen, van wie er 317 zonder hun ouders waren.

De migranten kwamen uit Libië, waar ze volgens algemeen directeur Valerio Neri van de organisatie verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. Zo zaten meer dan duizend mensen vier maanden opgesloten in een fabriek in de buurt van de Libische hoofdstad Tripoli. Zij kregen slechts één maaltijd per dag en hadden niets te doen.

Frontex, de EU-organisatie voor de grensbewaking, lanceerde in november de operatie Triton om het probleem van de bootvluchtelingen aan te pakken. Die is vooral gericht op het bewaken van de EU-grenzen.

Frontex kwam in actie nadat Italië zijn eigen humanitaire operatie Mare Nostrum (Onze Zee) sterk had ingekrompen. Sindsdien varen er op de Middellandse Zee geen Italiaanse marineschepen meer die grote aantallen migranten kunnen opnemen.

Anp