Binnenland

IND bewaart asieldossiers pardon-regeling niet

20-04-2015 12:15

De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) bewaart de dossiers van asielzoekers in de zogeheten ‘pardon-regeling’ niet. Het huidige automatiseringssysteem INDiGO kan geen informatie meer ophalen uit het vorige systeem. Dat staat haaks op wat de dienst eerder meldde in haar jaarverslag:  de IND zei eerder dat de systemen op orde waren. De Tweede Kamer rekende er in meerderheid op dat het nieuwe systeem INDiGO het oude effectief zou vervangen.

Update 22.38 – SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is ontstemd.  Tegen ThePostOnline zegt ze maandagavond:

“Dit is niet best. Dergelijke informatie moet langer beschikbaar blijven. Staatssecretaris Dijkhoff moet hier opheldering over geven, ik zal hem daar naar vragen. Vooral naar de contradictie die in het jaarverslag staat.”

Dat blijkt uit de recente beslissing van een Wob-verzoek van de Amsterdamse kunstenares Coralie Vogelaar. Ze had voor één van haar projecten de beslissingen uit januari en februari 2004 opgevraagd rond de ‘schrijnende gevallen’: afgewezen asielzoekers die een beroep hebben gedaan op de discretionaire bevoegdheid van de minister om alsnog een verblijfsvergunning toe te kennen. Deze zogeheten ’14/1-beschikkingen’ zijn volgens de IND niet meer tevoorschijn te halen. “Naar aanleiding van uw verzoek is onderzoek gedaan of de informatie uit de specifieke periode in 2004 nog te genereren is. De gevraagde informatie stond geregistreerd in het oude systeem (INDIS). Het is niet mogelijk gebleken om de voor het verzoek relevante beslissingen van 1 januari 2004 tot 1 maart 2004 en de bijbehorende motiveringen uit het huidige informatiesysteem (INDiGO) te kunnen ophalen”, schrijft de IND.

‘Bizar!’, reageert Vogelaar. ‘Het kan toch niet zo zijn dat er gewoon een gat in de geschiedenis zit?’

IND zei eerder systemen op orde te hebben

De mededeling van de IND staat ook haaks op berichten in het eigen jaarverslag over 2012:

“Zo hebben we ons nieuwe informatiesysteem INDiGO verder doorontwikkeld en het leeuwendeel van alle dossiers uit het oude systeem INDIS succesvol geconverteerd, waardoor INDiGO ons primaire informatiesysteem is geworden.”

Vogelaar heeft, op grond van haar onderzoek tot dusverre, becijferd dat tussen 14 januari 2003 en 18 maart 2005 in totaal 15.750 afgewezen asielzoekers een beroep hebben gedaan op de regeling. De ministers Nawijn en Verdonk hebben samen 3770 maal over hun hart gestreken en alsnog een verblijfsstatus verleend. In 9230 gevallen kwamen ook de bewindslieden na de extra toets tot de conclusie dat de asielzoeker Nederland moest verlaten. Van de beslissingen onder Donner en Hirsch Ballin zijn nog geen precieze cijfers voorhanden.

Dolmatov en ‘het vinkje’

‘Het is bepaald niet voor het eerst dat er gebreken aan het licht komen in de administratiesystemen van de IND. Zo bleek in 2013 in de kwestie rond de Russische activist Dolmatov dat de verschillende systemen niet op elkaar aansluiten en dat ‘cruciale vinkjes’’ niet waren gezetDolmatov pleegde in januari 2013 zelfmoord in zijn cel. Verder bleek in 2013 dat één op de tien ‘verwijderbaartitels’ onjuist waren.

In 2009 kreeg INDiGO, dat in 2011 volledig operationeel werd, nog een prijs voor ‘beste ICT-architectuurprogramma’.

Eerder dat jaar trok de Tweede Kamer al aan de bel over de administratieve chaos bij de immigratiedienst. INDiGO moest daar het antwoord op zijn. De invoering van dit nieuwe systeem heeft in totaal ruim 166 miljoen euro gekost.

Vogelaar gaat in bezwaar tegen de beslissing in de Wob-procedure.

brief ind