AMSTERDAM – Rick Brandsteder staat op de cover van de zevende editie van L’HOMO. Hoofdredacteur Linda de Mol onthulde haar covermodel maandag in Amsterdam en overhandigde Rick het eerste exemplaar.
”Het is intussen een erekwestie geworden om met je knappe kop op de cover van de L’HOMO komen te staan”, zegt Linda. ”Ik ben trots op alweer de zevende editie, want het is niet altijd gemakkelijk een geweldig covermodel te vinden en het is sowieso best moeilijk om het blad ieder jaar te maken, omdat niet alle bedrijven willen adverteren.”
”Rick is er helemaal voor gegaan”, vervolgt Linda. ”Ik vind het getuigen van een enorme portie lef en humor. De coverfoto is geïnspireerd op de campagne van Calvin Klein uit begin jaren tachtig. Dat hij dat aangedurfd heeft dat vind ik echt heel cool van hem.”
Knappe jongen
”Ik zag hem in Expeditie Robinson en vond het een knappe jongen, enorm afgevallen en heel gespierd. Ik heb dat uiteraard gecheckt bij mijn collega’s, en die waren het met me eens. Rick zei meteen ja.”
In het blad staat ook een interview met oud-politicus Boris Dittrich, een fotoshoot met Expeditie Robinson-winnaar Kay Nambiar op Curaçao en een gesprek tussen Gerard Joling en Tim den Besten. ”Dat bleek een leuke combinatie te zijn. Geer was erg openhartig”, zegt Linda. ”Er staat ook een stuk in dat homo’s zelden vallen op een Aziatische man. En uiteraard weer een portrettengalerij, ditmaal met jongens die op hun dertiende al uit de kast kwamen en die daarover vertellen. En foto’s van boyfriend-twins, dat zijn homostellen die al zo lang bij elkaar zijn dat ze als twee druppels water op elkaar gaan lijken.”
Oplage
”Ik denk dat de heteroman de L’HOMO niet zo snel in zijn boodschappentas legt”, vertelt Linda over de doelgroep van de jaarlijkse uitgave. ”Vrouwen daarentegen wel, die vinden het wel leuk. De foto’s van de mannen zijn voor vrouwen ook heel leuk om te bekijken.” De oplage schommelt tussen de 40.000 en 60.000, beduidend minder dan de gewone LINDA., die dik boven de 200.000 exemplaren zit en de grootste vrouwenglossy van Nederland is.
Linda de Mol en haar team proberen jaarlijks spraakmakend te zijn. Ze noemt het ontslag van Arie Boomsma, de tongzoen van Tygo Gernandt en Thijs Römer en de profvoetballers die in het verleden op de cover durfden te staan. ”Het blijft wel een dingetje dat je als heteroman je zo kwetsbaar durft op te stellen. Het geeft aan dat je totaal niet homofoob bent en daar heel open in bent, wat ik enorm toejuich.”
Linda vindt dat het goed gesteld is met de homo-emancipatie in de grote steden. ”Maar het is niet overal in Nederland hetzelfde, we lopen er ieder jaar weer tegenaan. In de bouw en de sport ligt het moeilijk en homoseksuele boeren hebben het niet makkelijk. Op middelbare scholen is het ook wel een dingetje. Om nou te zeggen dat het totaal geaccepteerd is, de emancipatie is af, nee dat niet. Maar het gaat steeds beter.”