Binnenland

Meerderheid Kamer wil hoorzitting illegalen

23-04-2015 15:51

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk dinsdagmiddag de hoorzitting over ‘brood, bed en bad’ voor uitgeprocedeerde vreemdelingen. Er is in elk geval een meerderheid voor de bijeenkomst, aldus initiatiefnemer Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Tijdens een dergelijke hoorzitting worden mensen uit een bepaald wereldje gehoord, zodat Kamerleden weten hoe die over een kwestie denken. Voordewind wil in dit geval hulporganisaties en burgemeesters uitnodigen. Hij wil niet alleen de burgemeesters horen van de steden die moeten blijven opvangen, maar ook die van plaatsen waar dat straks niet meer mag.

Gedacht wordt aan onder anderen vertegenwoordigers van Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty, Protestantse Kerk Nederland (PKN) en aan de mensen van de Pauluskerk in Rotterdam. Verder hoopt de Kamer de burgemeesters van Amsterdam en of Rotterdam te verwelkomen en die van Eindhoven, Arnhem, Nijmegen, Groningen en Leiden. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is welkom.

De hoorzitting wordt ook gesteund door de coalitiepartijen VVD en PvdA, die het vooralsnog omstreden akkoord over de opvang van illegalen sloten. Het akkoord houdt in dat er opvang blijft voor uitgeprocedeerde asielzoekers in vijf grote steden en in de terugkeerlocatie Ter Apel. Die steden zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De andere gemeenten in Nederland die opvang bieden, moeten die gaan sluiten, als tenminste de Raad van State daar niet anders over oordeelt in een rechtszaak in mei. Gemeenten die desondanks doorgaan met het bieden van onderdak, en eten en bewassing, krijgen minder geld van het Rijk.