CAMBRIDGE – Wie de kans op het ontwikkelen van diabetes wil verlagen, hoeft volgens wetenschappers niet meer te doen dan iedere dag één glas frisdrank laten staan. De universiteit van Cambridge ontdekte dat een 5 procent lagere suikerinname via frisdrank resulteert in 18 procent minder kans op type 2-diabetes.
Aan het onderzoek naar diabetes door frisdrank deden 25.000 mensen mee tussen de 40 en 79 jaar. Volgens Nita Forouhi van de universiteit is het drinken van water, koffie of thee (zonder melk en suiker) aanzienlijk beter voor je dan fris- en fruitdranken. Wie juist meer gesuikerde drankjes neemt, loopt een verhoogd risico op diabetes. Ieder extra glas fris- of fruitdrank per dag verhoogt het risico op suikerziekte met 22 procent.
Opmerkelijk genoeg blijkt het drinken van lightdrankjes geen positieve effecten te hebben. Suikervervangers mogen dan minder calorieën bevatten dan gewone suiker, volgens de wetenschappers verlagen ze je kans op diabetes niet.