NAARDEN – Internetproviders, exploitanten van (seks)websites en sociale media als Facebook moeten hun verantwoordelijkheid nemen om een einde te maken aan internetterreur. Ook de politie en de wetgeving schieten tekort om slachtoffers te helpen. Dit zegt Peter R. de Vries in de aanloop naar zijn nieuwe RTL5-programma Internetpesters Aangepakt, waarin hij daders van internetterreur ontmaskert.
“In de reeks van zes afleveringen willen we opkomen voor de slachtoffers van internetterreur, in allerlei soorten en varianten. We willen een einde maken aan de soms jaren voortdurende terreur waar die slachtoffers aan blootstaan’’, zei De Vries donderdag in Naarden, ter introductie van de eerste aflevering die RTL5 maandagavond (20.30 uur) uitzendt. Hierin komt hij op voor de 22-jarige Jacqueline uit Twente die ongewild op een sekssite staat en daardoor thuis en op haar werk wordt lastiggevallen door mannen.
“Met het programma willen we ook de discussie aanzwengelen over de verantwoordelijkheden en verplichtingen van politie, providers, exploitanten van websites en instituties als Facebook”, zegt De Vries. “Slachtoffers van internetterreur krijgen geen medewerking van Facebook en exploitanten van websites. Die beroepen zich op allerlei vage regels of niet bestaande wetgeving en poeieren slachtoffers af”, constateert De Vries. “Rode draad in onze uitzendingen is dat de politie niet optreedt tegen internetpesters. In alle zaken die we aanpakken hebben de slachtoffers eerst de politie ingeschakeld. Maar die doet gewoon niets.”
Stalken
De Vries wil politici in Den Haag wijzen op haperende wetgeving en laksheid van de politie. Die schiet tekort om mensen aan te pakken als ze intieme foto’s van anderen online zetten of iemand digitaal stalken of uitschelden. De Vries: “Aangiftes zijn nooit opgevolgd. Het is merkwaardig dat een greep uit de kassa bij V&D meteen leidt tot een politiezaak, maar als je op je zolderkamer met een druk op de knop 150 mensen via Marktplaats voor honderden euro’s oplicht, doet de politie in de meeste gevallen niets. Wetgeving loopt op dit moment heel erg achter de feiten aan.”
“Politici, gaan we hier wel goed mee om?”, vraagt De Vries. “Het is toch onbestaanbaar dat als je slachtoffer bent op internet, dat je overal voor een gesloten deur staat?”
De misdaadverslaggever noemt het ontmaskeren van de internetpesters moeilijk. “’Met sommige zaken zijn we nog heel druk bezig en weten we nog niet of het ons gaat lukken. Juist omdat exploitanten en Facebook niet meewerken en zich beroepen op allerlei clausules in plaats dat ze naar de zaak kijken en zien hoe enorm gedupeerd mensen zijn. We krijgen weinig medewerking en dus moeten we alles zelf uitzoeken.”