Politiek

Mensen met een mening – maandageditie

11-05-2015 19:21

“We kwamen terug van Koningsdag in Arnhem. Ik had natuurlijk wel een biertje gedronken. We wilden een grap uithalen. Ik had een flesje Extran met zo’n tuitje gevuld met water en dat kneep ik leeg alsof ik stond te plassen. Hartstikke stom van me en dat had ik nooit mogen doen, want er moeten natuurlijk mensen kunnen zitten.”

De ‘treinplasser’ die gans fatsoenlijk sociaal-media-Nederland op zijn kop zette, beweert in het AD een grapje uitgehaald te hebben met een flesje water. Overigens doet de NS ondanks die verklaring alsnog aangifte tegen de jongeman.

 

“Niet eerder raakte ik zo doordrongen van het feit dat iedereen om mij heen die niet kampt met hetzelfde probleem van ongewild kinder- en partnerloos zijn, denkt dat ik mijn situatie over mezelf heb afgeroepen. Het feit dat ik het heel graag wil, maar dat het niet lukt, en dat ik daar waanzinnig verdrietig om ben, is blijkbaar niet geloofwaardig, of te pijnlijk voor mij en mijn omgeving om onder ogen te zien.”

OK-vrouw (Ongewenst Kinderloos) Halina Reijn, schrijft in een column voor de special Ongewenst Kinderloos van de Belgische krant De Morgen over haar kinderloze bestaan en de gevolgen daarvan.

 

“De Kamer van Koophandel heeft de gegevens uit het Handelsregister gemonopoliseerd en heeft in de afgelopen jaren allerlei commerciële activiteiten ontplooid die niets te maken hebben met haar belangrijkste taak: het Handelsregister. Met het monopoliseren van publieke informatie verstoort de Kamer van Koophandel de markt. Immers, andere partijen kunnen niet over de gegevens beschikken uit het Handelsregister. De Handelsregisterwet uit 2007 moet worden gemoderniseerd. Het Handelsregister zou als basisregister authentiek en publiek toegankelijk gemaakt moeten worden. Juist het openstellen van de data opent de weg naar innovatie, versterkt de economie en verbetert de handel.”

Arjan Al Fassed van Open State Foundation kraakt in NRC Handelsblad de KvK.

 

“Nee. Ik zie het als waardering voor mijn werk, dat apolitiek is. Het is een humanitair project. Zo zie ik het. Dat ik daarnaast heel kritisch ben over Poetin, weten de Russen. Daar heb ik nooit een geheim van gemaakt. Het maakt de onderscheiding voor mij juist alleen maar waardevoller.”

Zelfstandig onderzoeker Remco Reiding ontving uit handen van de Russische ambassadeur in Nederland een ‘Certificaat van dankbaarheid’ van president Vladimir Poetin. Dit omdat hij van bijna 2000 Russische soldaten begraven in Leusden de nabestaanden wist te vinden die niet wisten waar hun dierbare na de tweede Wereldoorlog begraven was. NRC Handelsblad vroeg hem of de onderscheiding een bijsmaak had.

 

“Ik geloof niet in doelgroepen, omdat je daarmee eigenlijk zegt dat een hele grote groep mensen niet naar de film hoeft te gaan. Ik denk dat Ventoux voor vrouwen ook heel leerzaam kan zijn: ze leren misschien beter begrijpen hoe mannen met elkaar omgaan. Bovendien zitten er wel degelijk vrouwen in de film. Sterker nog, een vrouw speelt de meest cruciale rol in het hele verhaal. Ik heb die hele discussie al vaker gevoerd vanwege All Stars, waarvan mensen ook zeiden dat het alleen voor mannen was. Ja, er zit mannenhumor in. Maar er zijn ook echt wel vrouwen die dat leuk vinden.”

Kasper van Kooten tegen het ANP over de film Ventoux die dinsdag in première gaat.

 

“Natuurlijk zijn veel dingen niet mijn kopje thee. Het radioprogramma Echte Jannen bijvoorbeeld is gemaakt om mensen als ik, een zogenaamde ‘VPRO-minded feministe van de linkse kerk’, compleet op de kast te jagen. Ik vind de toon en de onderwerpen vaak nagels-over-schoolbord vreselijk.”

Hanneke Groenteman vertelt in de Avrobode waarom ze niet zo gecharmeerd is van Echte Jannen, het radioprogramma van Jan Roos en Jan Heemskerk.

“Je moet ook kennis nemen van meningen die niet de jouwe zijn en wat daar verkondigd wordt is zo extreem ‘over the top’ dat ik er soms zelfs om moet lachen.”

Nogmaals Groenteman, die aangeeft het programma wel keurig te luisteren.

 

“Naakt poseren voor Playboy lijkt me hartstikke leuk om een keer te doen. Of ik ooit gevraagd ben? Jawel. Maar ik kan daar momenteel niks over zeggen.”

De tot voor kort bij het grote publiek totaal onbekende actrice Marlijn Weerdenburg doet in Veronica Magazine mysterieus over een mogelijke naaktshoot. Wat deelname aan Wie is de Mol? al niet kan bewerkstelligen.

 

“Maar als de Britten ons denken te chanteren… no way. Dan gaan ze er maar uit en dan zullen ze het verschil ook merken.”

Alexander Pechtold (D66, 12 semi-oppositie zetels in Nederland) waarschuwt de net herverkozen Britse premier Cameron bij BNR, over toekomst EU.