De wisseling van de wacht bij GroenLinks levert deze partij drie extra zetels op. De partij, die bij de peilingen onder Van Ojik de afgelopen tijd met 10 zetels op het niveau van de verkiezingen van 2010 was teruggekomen, scoort nu 13 zetels. Dat is één minder dan de hoogste score die deze partij sinds 2002 in onze peilingen heeft behaald.
De partijen die last van hebben van de zetelwinst van Groenlinks (pdf) zijn PvdA (-1 naar 11 en daarmee kleiner dan GroenLinks), SP (1 terug naar 22) en Partij voor de Dieren (1 terug naar 4). Andere verschuivingen in de peiling van vandaag zijn een stijging van PVV naar 21 en een daling van het CDA naar 22. De PvdA is nu de zevende partij in omvang na VVD (26), CDA (22), SP (22) , PVV (21), D66 (17) en GroenLinks (13).
GroenLinks is oververtegenwoordigd bij vrouwen (10 procent van alle vrouwen kiest nu GroenLinks, bij de mannen is dat 6 procent) en jongeren. 17 procent van de jongste groep van kiezers (18-24 jaar) stemt nu op GroenLinks. Dat was vorige week nog 13 procent. Daarmee is deze partij onder die groep kiezers de een na grootste (vlak achter D66).
Vorige week had GroenLinks nog een potentie van 17 procent (dus kiezers die aangeven de partij nu te zullen stemmen of die partij een kans te geven), dat is deze week 21 procent. Dat is een tegenwaarde van 32 zetels (maar dat is dus een theoretisch maximum van dit moment. Gemiddeld wordt namelijk per kiezer ruim 2 partijen genoemd en het komt niet voor dat alle kiezers die een partij een kans geven, die partij ook stemmen).
Van alle partijen heeft de PvdA op dit moment het meeste last van een electoraal sterker GroenLinks. Van de PvdA-kiezers uit 2012 gaf vorige week nog 7 procent aan GroenLinks te stemmen. Dat is nu 13 procent van de PvdA-kiezers. 44 procent van de PvdA-kiezers uit 2012 geeft GroenLinks nu een kans. Dat was vorige week nog 33 procent.
Ten aanzien van 6 hoofdonderwerpen laten de PvdA-kiezers zien dat ze op de onderwerpen milieu, immigratie en integratie, economie, onderwijs en criminaliteitsbestrijding behoorlijk in lijn denken met de standpunten van GroenLinks. Alleen over het onderwerp defensie staan ze minder achter de standpunten van GroenLinks.
Kiezers van D66 komen in standpunten alleen op de punten milieu en onderwijs behoorlijk overeen met de opvattingen van GroenLinks op dat terrein. Bij de andere punten (zoals economie) is er wel een behoorlijk verschil. Kiezers van CDA, VVD en PVV denken op vrijwel alle punten zo verschillend van de standpunten van GroenLinks dat de kans dat zij op GroenLinks zullen gaan stemmen klein is.
Het lijkt er dus op dat met Klaver als lijsttrekker GroenLinks zich versterkt heeft in de strijd om de kiezers binnen het linkse blok. Vooral PvdA kan daar echt last van krijgen en in wat mindere mate SP en Partij voor de Dieren. Onder jonge linkse kiezers heeft Klaver een grote aantrekkingskracht. De vraag is of GroenLinks ook linkse kiezers boven de 35 jaar in forse mate kan aantrekken en of GroenLinks ook kan electoraal kan inbreken bij D66.
Maar een score van meer dan 11 zetels bij een verkiezing zou voor GroenLinks al een record betekenen bij Tweede Kamerverkiezingen. Die score van 11 zetels is door GroenLinks behaald in 1998.