Europa is zo kleurrijk als de regenboog. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de kalender van het Europees Parlement: roze, blauwe, rode en groene weken..het lijkt wel een kleurplaat op de kleuterschool. De roze week is geen parlementaire gaypride, maar de week van de politieke commissies. Er zijn er 22 en in het Euro-jargon zijn hun namen afkortingen vanuit het Frans. Een laatste stuiptrekking van de tijd dat het Frans nog dé taal van de diplomatie was. ”À la recherche du temps perdu”…
Zo heb je de AFET Commissie, die gaat over Buitenlandse Zaken. Het Europees Parlement gaat hier helaas niet echt over, maar dat weerhoudt de Geachte Afgevaardigden er niet van om juist deze Commissie massaal te bevolken. Ten eerste geeft het de kans om heel plechtig allerlei misstanden in de wereld te veroordelen en dat voelt prettig. Ten tweede betekent het veel leuke snoepreisjes over de wereldbol, met gratis Airmiles. Wij noemen dit in Brussel dan ook wel de ‘Thomas Cook’ Commissie.
Een andere spannende Commissie is FEMM, afkorting van Femmes, waar men zich buigt over Vrouwenrechten. Hier is het morele gelijk nog groter en de invloed is… niet helemaal navenant. Bijna alle leden zijn vrouwen, maar de Voorzitter is een Zweedse man. Toch nog een klein glazen plafonnetje? Gelukkig heeft Europa haar prioriteiten goed op orde. Zo zit er van de 26 Nederlandse Europarlementariërs slechts één in de voor onze economie zo cruciale ITRE Commissie. Een vrouw én PvdA’ster bovendien; mijn wisselbeker gaat deze week dan ook naar GirlPower Judith Merkies!
Veemarktweek en mini-plenaires
De blauwe week is fractieweek. De veemarkt-week. Jij een beetje van dit, ik een beetje van dat en ergens in het midden heeft iedereen een beetje z’n zin. De grote fracties proberen met ‘whips’ hun troepen op één lijn te krijgen. Kleinere fracties kunnen bepalend zijn voor de meerderheid en laten zich graag als ‘match-maker’ behagen. Je zou een whiplash kunnen krijgen van zoveel koehandel.
Dit is echter maar het voorspel voor het grote werk: de rode week! Dit is de Straatsburg-week en dan wordt er plenair gestemd. In Week Rood verhuist het hele circus naar Straatsburg en dat elf keer per jaar. Maar er zijn ook ‘rode dagen’ met stemmingen in Brussel, dat maakt het lekker overzichtelijk. Het zou denigrerend zijn voor de Belgen om deze als ‘mini-plenaires’ te betitelen, dat is dan ook strikt verboden. Drie keer raden hoe de Fransen deze rode dagen noemen..
Groene week: geen ecologische vakantie
Na alle zware inspanningen en gereis is het dan tijd voor de Groene Week. Nee! Geen vakantie, laat staan ecologisch! In het Parlement heet dit een Achterbanweek. Van groot belang voor elke democratie, contact houden met je kiezer. Groene weken vallen gek genoeg altijd rond de feestdagen. Zo is het deze week een Groene week, net voor Pasen. Veel Nederlanders stellen dan ook hun Paasvakantie uit, want voor een Europarlementariër in Achterbanweek, daar skip je zelfs een weekendje Rome of Center Parcs voor! In Nederland hebben we veel over voor democratie.
Ik ken ook Europarlementariërs die een beetje kleurenblind zijn. Meestal uit zuidelijke streken. Voor hen is iedere week een groene week. Die nemen hun achterban wel heel serieus. Ze hebben gelijk, groene weken zijn de leukste. Er zijn dan geen files in Brussel en je krijgt binnen vijf minuten je cappuchino. Ik bestel er nog eentje. Heerlijk zo, effe mijn achterban raadplegen!
Wytze Russchen is lobbyist in Brussel. Hij spreekt tweewekelijks audiocolumns uit voor Euranet.