“Ik liep eens door oranje, samen met veertig anderen, maar alleen ik werd eruit gehaald. Als je dat meemaakt, stelselmatig, dan heeft dat effect. En ondertussen zie je figuren zoals Hans Janmaat, Pim Fortuyn en Geert Wilders groter en groter worden en ongestraft belachelijke dingen zeggen. Dan zegt men: daar moet je boven staan, maar hoe moet ik er boven staan als ik er bewust onder wordt gehouden?
“Wanneer je met je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, ben je ook een makkelijk doelwit, domme racisten zitten overal. Ik ben iemand die een harde mening heeft, ik weet waar ik het over heb na 32 jaar in Amsterdam, Nederland. Als Marokkaan en moslim. Ik word constant in hokjes geplaatst: jodenhater, antisemiet, relschopper, whatever. Pure framing.
“Frustratie zit niet alleen bij Marokkanen en moslims, maar ook bij Nederlanders. De PVV bijvoorbeeld, dat is ook allemaal frustratie. Domme, ongeïnformeerde frustratie.
“Ik weet dat ik verkeerde dingen heb gedaan in het verleden en ik wil ook geen leider zijn die claimt een groep te vertegenwoordigen, maar ik wil wél een bruggenbouwer zijn.”
Een tamelijk verrassend interview met de beruchte rapper Appa in Nieuwe Revu. Verrassend omdat hij zich van een kwetsbare kant laat zien en wel degelijk tot introspectie bereid lijkt te zijn, wat in tegenstelling is tot het beeld dat hij doorgaans zelf lijkt te creeëren in de media. In het interview vertelt hij overigens ook dat een tweet waarin hij de ‘holocaust een leugen noemde’ (een tweet die bewust provocerend was omdat hij daarmee wilde aantonen dat vrijheid van meningsuiting in Nederland helemaal niet voor iedereen geldt) hem veel opdrachten, en dus inkomen, heeft gekost (AT5 heeft er reeds een nieuwsbericht van gemaakt). Waarmee hij inderdaad aantoont dat je ‘vrijheid van meningsuiting’ in Nederland maar het beste met een flinke korrel zout kunt nemen: je mening, dus niet je capaciteiten of het gebrek daar aan, kan namelijk zomaar een reden zijn voor werkloosheid. Wat ronduit schandalig is in een land waar ‘vrijheid van meningsuiting’ zogenaamd zo belangrijk is.