De afgelopen weken hebben zowel binnen links als rechts interne verschuivingen plaats gevonden. Dat is goed te zien als de uitslag van vandaag vergeleken wordt met de uitslag van 7 weken geleden. De PVV is deze week 2 zetels gedaald, naar 19 de laagste score sinds de verkiezingen van 2010 en daarmee 5 zetels lager dan 7 weken geleden.
VVD en CDA zijn beide 1 zetel gestegen. Aan de linkerkant zien we dat de PvdA fors gestegen is sinds het dieptepunt van 7 weken geleden. De huidige stijging van 2 zetels brengt het totaal op 9. Daarmee staat de PvdA op een even groot verlies als het CDA (-7). Bij de overige partijen zien we een daling van de SP met 1 zetel. Sinds de PvdA weer aan het terugkomen is, is de SP 4 zetels gedaald en D66 2 zetels.
Vooralsnog lijkt de stijging van de PvdA volledig op het conto te komen van de vervanging van Cohen door Samsom. Enerzijds blijkt dat uit het feit dat de stijging van de PvdA in gelijke mate is gebeurd onder de diverse inkomensklassen.
Samsom: relatief hoge scores
Scoorde de PvdA 7 weken geleden ongeveer 9% bij de hogere en lagere inkomens, nu is dat ongeveer 15%. (Historisch gezien is dat opmerkelijk, omdat in het verleden de PvdA het veel beter deed onder de lage inkomens, dan onder de hoge inkomens. Maar onder die laagste inkomens is de SP nu nog steeds bijna 2 keer zo groot).
Anderzijds blijkt dat uit de score van Samsom als we die vergelijken met die van de andere fractievoorzitters van de grotere partijen. Cohen scoorde in zijn laatste periode rond de 4,5. Nu scoort Samsom 5,7, daarmede staat hij ruim op de 3e plaats. Opmerkelijk daarbij is dat hij nog relatief laag scoort bij de PvdA-kiezers (6,8), maar dat wordt gecompenseerd door relatief hoge scores bij de andere partijen. Dit kunnen “wittebroodsweken” zijn van een nieuwe leider. Maar is op dit moment wel de basis van het “herstel” van de PvdA.
Uit een verdere analyse blijkt dat degenen die in 2010 wel PVV stemden en nu niet meer (ruim een derde deel van de PVV-kiezers uit 2010) Wilders nog maar een 5,3 geven in tegenstelling tot degenen die nog steeds PVV stemmen. Die geven hem een 8,0.
Bij Samsom zien we dat de PvdA-kiezers uit 2010 die nu niet meer PvdA stemmen (ruim 40% van de PvdA-kiezers uit 2010) Samsom een 6,3 geven. Bij die kiezers doet Roemer het beduidend beter.
Verwacht kan worden dat de resultaten van het beraad in het Catshuis en de wijze waarop er door de partijen wordt gereageerd een forse invloed zal hebben op de electorale verhoudingen. De grote vraag daarbij is echter of daardoor nog forse overgangen tussen rechts en links zullen plaatsvinden.
De wekelijkse opiniepeiling wordt u aangeboden door Peil.nl.